12 apr. 2022 | 16:00

Banca Mondială anunță că economia Ucrainei ar putea scădea la jumătate. Și Moldova se va confrunta cu recesiune

ULTIMA ORĂ
Banca Mondială anunță că economia Ucrainei ar putea scădea la jumătate. Și Moldova se va confrunta cu recesiune

O nouă actualizare a Băncii Mondiale măsoară impactul așteptat al invaziei Ucrainei de către Rusia asupra economiilor ambelor țări, precum și asupra țărilor în curs de dezvoltare din întreaga regiune. Economia Ucrainei ar putea scădea cu 45,1% în acest an, în timp ce sancțiunile împotriva Rusiei vor reduce producția economică cu 11,2%, spun economiștii.

Economia Ucrainei, în pericol de a scădea la jumătate

Invazia rusă aduce o lovitură masivă economiei Ucrainei și a provocat daune enorme infrastructurii. Ucraina are nevoie imediat de sprijin financiar masiv, deoarece se luptă să-și mențină economia în funcțiune, iar guvernul candidează pentru a sprijini cetățenii ucraineni care suferă și se confruntă cu o situație extremă”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală, într-un comunicat de presă.

Altfel spus, economia regională a Europei și a Asiei Centrale este acum așteptată să scadă cu 4,1% în acest an, inversând previziunile de dinainte de război de creștere de 3%. Banca Mondială spune că Belarus, Kârgâzstan, Moldova și Tadjikistan preconizează că vor intra în recesiune în acest an, pe lângă Rusia și Ucraina.

Țările emergente și în curs de dezvoltare din această regiune au fost deja puternic lovite de pandemia de COVID-19, notează raportul Băncii Mondiale, adăugând că „aceasta ar fi a doua contracție în tot atâția ani și de două ori mai mare decât contracția indusă de pandemie în 2020”.

Guvernele din regiune trebuie să se pregătească pentru fragmentarea comerțului

Războiul a accentuat doar preocupările existente cu privire la încetinirea economică globală, creșterea datoriilor și a inflației și o creștere a nivelului sărăciei, potrivit organizației. De asemenea, Banca Mondială a avertizat săptămâna trecută cu privire la o creștere mai lentă și la creșterea sărăciei în regiunea Asia-Pacific, invocând războiul din Ucraina și alte șocuri economice.

Asli Demirgüç-Kunt, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, a declarat într-un comunicat de presă că pandemia și războiul din Ucraina au dovedit încă o dată că aceste crize pot „reduce în urmă ani de venit pe cap de locuitor și câștiguri de dezvoltare”.

Ea sfătuiește guvernele din regiune să se pregătească pentru fragmentarea comerțului din regiune, să-și mențină atenția pe îmbunătățirea eficienței energetice și să-și consolideze rețelele de siguranță socială pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, inclusiv pe refugiați.

„Criza umanitară profundă declanșată de război a fost cea mai pronunțată dintre undele de șoc globale inițiale și va fi probabil printre cele mai durabile moșteniri ale conflictului”, spune Banca Mondială, adăugând că sprijinul acordat comunităților de refugiați și țărilor lor gazdă va fi deosebit de critică.

Peste 4,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina ca refugiați de când Rusia a invadat pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie.