02 nov. 2022 | 13:02

Balenele înghit în fiecare zi zece milioane de particule de microplastic: cum le afectează sănătatea

ACTUALITATE
Balenele înghit în fiecare zi zece milioane de particule de microplastic: cum le afectează sănătatea

Încă știm foarte puține despre modul în care microplasticele influențează sănătatea animalelor marine, darămite oamenilor. Balenele sunt foarte expuse poluării mărilor.

Balenele care înoată în largul coastei Californiei înghit până la zece milioane de bucăți de microplastic în fiecare zi, potrivit unui nou studiu. În mod clar, plasticul nu face parte dintr-o dietă bine echilibrată pentru o balenă, iar cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că această mâncare nedorită le afectează sănătatea.

Studiul a analizat trei specii diferite de balene: balene albastre, balene cu cocoașă și balene fin. Balenele cu cocoașă se hrănesc cu creaturi microscopice asemănătoare creveților, numite krill și pești mici, dar balenele albastre înghit exclusiv cantități mari de apă și strecoară krillul. Din păcate, krill-ul mănâncă plastice care plutesc în apă, ceea ce înseamnă că fiecare gură de mâncare pentru o balenă albastră este plină de microplastice.

Balenele, în pericol

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au analizat îndeaproape datele colectate de la aproape 200 de balene albastre, înotătoare și cu cocoașă, care au fost echipate cu dispozitive de urmărire. Acest lucru a arătat că balenele au avut tendința de a căuta hrană la aproximativ 50 până la 250 de metri sub suprafața apei, o adâncime care are cele mai mari concentrații de microplastic în oceanul deschis.

Calculele lor arată că balenele albastre ar putea consuma aproximativ zece milioane de bucăți de microplastic pe zi, în timp ce balenele cu cocoașă pot consuma până la patru milioane de bucăți pe zi. Balenele cu cocoașă care se hrănesc în principal cu pește ingeră aproximativ 200.000 de bucăți de microplastic pe zi, dar cele care mănâncă în principal krill ingerează cel puțin un milion de bucăți.

Numărul de microplastice ingerate de balene ar putea fi chiar mai mare pentru cele care caută hrană în mările mai poluate, cum ar fi Marea Mediterană, au observat cercetătorii.

Impactul balenelor care consumă cantități mari de microplastice nu este sigur, dar le-ar putea afecta în mai multe moduri. În primul rând, cercetătorii explică că ar putea face dieta lor mult mai puțin hrănitoare.

În al doilea rând, microplasticele ar putea avea un impact mai direct asupra corpului balenelor. „S-ar putea să le zgârie mucoasa stomacului. Ar putea fi absorbit în fluxul sanguin sau ar putea trece totul prin animal.