02 iun. 2022 | 21:31

Avertismentul specialiștilor. Urmează scumpiri cu până la 20% în vară

ULTIMA ORĂ
Avertismentul specialiștilor. Urmează scumpiri cu până la 20% în vară

Economiștii români avertizează că ne așteaptă o vară cu prețuri tot mai mari în magazine, cu scumpiri de până la 20%! Inflaţia a crescut cu 50% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, din cauza exploziei tarifelor la energie, petrol și gaze. Iar majorările pentru carburanţi, gaze și energie au dus și mai mult în sus prețurile din industrie, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. Ce înseamnă toate acestea? Scumpiri în lanţ pentru români.

Se anunță o vară cu scumpiri de până la 20%

Față de luna aprilie 2021, în prezent sunt majorări de preţuri în industrie pe toată linia. Practic, inflaţia este la poarta fabricilor şi uzinelor, adică la ce preţuri vând mai departe marfa. Spre exemplu, la extracția de petrol și gaze sunt prețuri cu 262% mai mari, la fabricarea produselor din țiței sunt duble, la fel și la energia electrică sau termică.

Cât despre industria alimentară, creșterea este cu 24 de procente. Scumpiri sunt la fabricarea de îmbrăcăminte ori de substanțe chimice. Per total, avem o creștere a prețurilor producției industriale de la un an la altul de aproape 50%.

„Este înșelătoare deoarece, atâta vreme cât pentru produsele exportate, creșterea de prețuri a fost cu doar 24% față de creșterea internă a prețurilor de producție cu 60%, asta arată că greul în economia românească a fost dat de producția internă. Am avut 13,8%, probabil vom ajunge la peste 20% inflație. Până la sfârșitul acestui an, este posibil ca, în comparație cu anul trecut, să avem în anumite luni și creșteri cu 20%”, a declarat Mihai Roman, profesor de Macroeconimie la ASE, pentru Știrile Pro TV.

Prețuri mai mari în România

Și pentru fabricarea hârtiei, preţurile producţiei sunt cu 30% mai mari, spun specialiștii.

„Ne străduim să nu facem rabat la calitate în niciun fel, oferta este foarte amplă. Sigur, e o criză în desfășurare și ea ne va afecta pe toți într-un fel sau altul, dar cu siguranță cărțile pe care le aducem în librării sunt rezultatul unor eforturi foarte mari”, a spus Ioana Bâldea Constantinescu, reprezentant al unei edituri.

În cazul fabricării mobilei, prețurile din industrie au crescut cu 17%: „Preţurile care au fost luna trecută nu le mai regăsim. Firmele ar trebui să-şi crească preţurile, ca să nu intre în faliment”, a explicat Aurica Sereny, de la Asociația Producătorilor de Mobilă.

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că Vladimir Putin este „vinovat” de criza economică actuală, care a dus la inflație și scumpiri în toată lumea, după declanșarea invaziei în Ucraina. Cele mai mari scumpiri la alimente s-au văzut la cartofi (peste 40%), în timp ce la energie, gazele aproape și-au dublat prețul (85%).