23 mart. 2022 | 11:36

Avertismentul șefei Comisiei Europene: „Războiul dus de Rusia amenință securitatea alimentară în toată lumea“

ULTIMA ORĂ
Avertismentul șefei Comisiei Europene: „Războiul dus de Rusia amenință securitatea alimentară în toată lumea“

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat cu privire la consecințele „agresiunii“ președintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei, precizând că „războiul dus de Rusia amenință securitatea alimentară în toată lumea“. Totodată, aceasta a precizat că UE, cel mai mare donator umanitar din lume, îşi intensifică sprijinul cu 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta „regiunile cele mai afectate de insecuritatea alimentară“.

Șefa Comisiei Europene, avertisment cu privire la securitatea alimentară în lume

Peşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că „agresiunea“ președintelui Rusiei, Vladimir Putin, împotriva țării vecine are consecințe dincolo de Europa, având în vedere că cele două țări s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, orz, porumb, seminţe de floarea soarelui şi ulei de floarea soarelui.

„Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume“, a spus șefa Comisiei.

Von der Leyen a mai spus, de asemenea, că Uniunea Europeană (UE) va contribui cu 2,5 miliarde de euro pentru a aborda penuria mondială de alimente.

„UE, cel mai mare donator umanitar din lume, îşi intensifică sprijinul cu 2,5 miliarde de euro până în 2024 pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de insecuritatea alimentară şi măsuri speciale pentru a creşte producţia europeană de alimente“, a afirmat ea.

Citește și: Secretarul general al ONU, avertisment îngrijorător: „Urmează un uragan al foametei în lume“, în contextul războiului din Ucraina

Există temeri cu privire la o nouă criză alimentară

Invazia Rusiei în Ucraina și devastarea pe scară largă a țării, alături de sancțiunile economice impuse Moscovei ridică spectrul unei crize alimentare mondiale.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma să-i lovească „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume“, potrivit secretarului general al ONU.

În total, „45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen“, transmitea în urmă cu aproximativ o săptămână Antonio Guterres.

Mâncarea din supermarketurile din Ucraina începe să dispară

Pe fondul riscului de a rămâne fără alimente, Ucraina a decis să suspende exporturile unor produse, a anunțat guvernul țării, relatează CNN.

Prin urmare, exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare“ vor fi oprite, potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean (mai multe detalii AICI).

Totodată, exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi realizate numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit sursei.