Avertismentul ONU: jumătate din planetă este predispusă permanent infecțiilor
În urma pandemiei de Covid, dar și a atâtor boli cu care ne confruntăm, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a făcut un anunț tulburător.
Conform ONU, jumătate din grupurile sanitare din lume nu au produse sanitare de bază și aproximativ tot atât din populația lumii, adică aproximativ patru miliarde de oameni, este expusă unor riscuri majore de infecții.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF, circa 688 de milioane de oameni primesc îngrijire în instituţii lipsite de produse şi practici de igienă: ”Facilităţile şi practicile de igienă din instituţiile de îngrijire a sănătăţii nu sunt negociabile”, a declarat Maria Neira, director de sănătate publică şi mediu la OMS.
”Îmbunătăţirea lor este esenţială pentru recuperare, prevenire şi pregătire în cazul unei pandemii. Igiena în unităţile de asistenţă medicală nu poate fi garantată fără creşterea investiţiilor în măsuri de bază, care includ apă potabilă sigură, toalete curate şi gestionarea în siguranţă a deşeurilor medicale”, a adăugat ea.
ONU spune că jumătate din planetă trăiește în condiții mizere
Mai mult, raportul subliniază că 68% dintre unităţile sanitare au echipamente de igienă la punctul de îngrijire, iar 65% au instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun în toalete. Cu toate acestea, doar 51% le au pe ambele şi, așadar, îndeplinesc standardele pentru echipamentele de igienă de bază. De asemenea, 9% din unităţile de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispun de niciunul dintre echipamentele de igienă de bază.
Igiena a fost mereu o parte importantă din viața noastră, însă mulți nu o iau în vedere așa cum trebuie încât ajung să o ignore. Bazat pe un studiu, s-a aflat cât la sută din populația României se spală pe mâini, față de Italia.
O asociație pe nume WIN/Gallup International, din cadrul companiilor de cercetare globală, a făcut un studiu în care se aproximează câți dintre majoritatea oamenilor se spală pe mâini corespunzător. Acest studiu s-a făcut în 63 de țări. Participanții au fost întrebați de câte ori se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Acest lucru a arătat că riscul contaminării cu bacterii nocive este scăzut, mai ales în cazul copiilor.
Acest test nu a impus însă întrebări precum spălarea mâinilor cu săpun sau nu. Un alt studiu recent făcut de Școala din Londra pentru Igienă și Medicina tropicală, a arătat că un săpun obișnuit poate înlătura bacteriile în proporție de 82%, în cele mai multe cazuri. În schimb, dacă ne spălăm pe mâini fără un săpun sau dezinfectant, bacteriile sunt înlăturate doar în proporție de 45%. Așadar, bazat pe aceste rezultate, România are o igienă de 84%, iar Italia de doar 57%. Totodată, România este mult mai precaută decât Spania și Germania, conform acestor rezultate.