Avertismentul ANAT, voucherele de vacanță expiră peste câteva zile: ce faci să nu pierzi banii

Avertismentul ANAT, voucherele de vacanță expiră peste câteva zile: ce faci să nu pierzi banii

În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, foarte multe vouchere de vacanță au rămas necheltuite, neutilizate. În acel context, autoritățile au prelungit valabilitatea lor, dar peste câteva zile, vor deveni complet inutile.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a emis un avertisment legat de tichetele de vacanță. Toate vouchere emise în anii trecuți mai pot fi utilizate doar până la 30 iunie 2022. Cea mai eficientă soluție pentru a nu-și pierde valoarea financiară este să le folosești la o rezervare, chiar și în situația în care vacanța efectivă se va materializa după 30 iunie.

Tichetele de vacanță expiră la 30 iunie

După cum s-a menționat în Ordonanța de Urgență a Guvernului 131/2021, publicată la finele anului trecut, „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”. Împreună cu voucherele de vacanță din anii trecuți, dacă s-au virat deja banii pentru anul în curs, angajații pot utiliza tichetele emise și în acest an.

„Reamintim că voucherele de vacanţă pot fi utilizate exclusiv pentru vacanţe în România, iar serviciile trebuie să conţină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanţă servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora”, se mai precizează în comunicat.

În ceea ce privește utilitatea voucherelor de vacanță, acestea pot fi folosite la pachete turistice complete, începând cu una sau mai multe nopți de cazare, până la mese de mic-dejun, prânz, cină, servicii balneare, transport sau programe turistice opționale. Ca referință, sumele din spatele acestui programe de vouchere de vacanță sunt fabuloase. În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise nu mai puțin de 19.768.895 de vouchere de vacanţă, în valoare de 943,831 milioane de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

„La ora actuală, voucherele de vacanţă reprezintă un vector esenţial pentru circulaţia turistică internă. Atât instituţiile şi companiile de stat, cât şi firmele private pot acorda aceste vouchere angajaţilor, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026). ANAT doreşte ca voucherele de vacanţă să prezinte o atractivitate sporită pentru angajaţii şi angajatorii privaţi”, se mai arată în același comunicat.

Citește și: