Avertismentul ANAF: cardul bancar nu se ține drept bibelou. Ce trebuie să facă românii cu Visa sau Mastercard
Fiscul românesc începe să apese puternic pedala de accelerație a luptei împotriva evaziunii fiscale. Noul președinte al instituției pare foarte decis în a elimina din România acest fenomen și lansează un avertisment importat atât pentru comercianți, cât și pentru populație.
Comercianților le transmite că trebuie să emită bon fiscal, conform prevederilor legale în vigoare, iar românilor de rând le cere să-și plătească cumpărăturile folosind cardul. Astfel, sumele sunt fiscalizate.
Practic, fiecare român care deține card bancar poate pune umărul la lupta împotriva evaziunii fiscale! Acest fenomen ar trebui să ne intereseze pe toți, deoarece, deși sună abstract, ajunge să ne afecteze pe fiecare dintre noi, din cauza faptului că prejudiciază bugetul statului și implicit ne sabotează șansa de a ne dezvolta din punct de vedere economic!
”Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează și să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulți nu cer acest bon. Eu recomand și eu asta fac de foarte mulți ani, plătesc cu cardul și atunci știu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar și trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuș, șeful Fiscului, pentru Digi24.
Prin urmare, ne spune președintele ANAF printre rânduri, nu ține cardul bancar drept bibelou, ci folosește-l. E util pentru combaterea evaziunii, dar și practic pentru tine, nefiind nevoit să duci grija banilor fizici prin geantă sau buzunare. De altfel, numeroase studii arată că oamenii sunt mai ponderați și chibzuiți la cumpărături, atunci când folosesc cardul!
Ne apropiem de momentul mult așteptat de ANAF. E clipa T0 în sistemul fiscal
În curând, toate casele de marcat vor fi conectate direct cu Fiscul, promite Heiuș. ANAF va continua să monitorizeze activitățile financiare ale comercianților, pentru a descoperi dacă există elemente suspecte. Niciun detaliu nu va scăpa de vigilența inspectorilor, iar cei prinși că încalcă legislația fiscală și încearcă să ascundă bani de stat vor suporta consecințele legii!
”Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Așteptăm să se termine și o aplicație care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau din continue așa cum ar fi normal”, a mai declarat Heiuș.