09 aug. 2022 | 13:18

Avertisment de la nivel înalt. China folosește exercițiile militare ca să invadeze insula Taiwan

ULTIMA ORĂ
Avertisment de la nivel înalt. China folosește exercițiile militare ca să invadeze insula Taiwan

Republica Populară Chineză utilizează manevrele militare pe care le-a lansat recent în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor Congresului SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan drept pretext pentru a se pregăti de o invazie în insula ce se autoguvernează în mod democratic, a anunțat, marţi, ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu. În pofida operațiunii militare chineze în Strâmtoarea Taiwan, guvernul de la Taipei nu se va lăsa intimidat, a declarat MAE taiwanez.

Taiwan dezvăluie intențiile Chinei

China și-a folosit exercițiile militare ca să se pregătească pentru o invazie a Taiwanului, iar furia față de vizita lui Nancy Pelosi a fost doar o scuză, a declarat oficialul de la Taipei. Ministrul de Externe, Joseph Wu, s-a adresat presei, marți dimineață, în timp ce Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a continuat cu exercițiile militare începute săptămâna trecută, iar Taiwan a început propriile antrenamente cu foc real. Wu a acuzat China de „încălcări grave ale dreptului internațional”.

„China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan”, a avertizat Joseph Wu, lansând un apel la sprijin internaţional pentru pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan. „Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan”, a continuat oficialul.

Beijing s-ar pregăti să invadeze insula

Afirmațiile ministrului taiwanez de Externe vin pe fondul escaladării tensiunilor militare după prelungirea exerciţiilor chineze fără precedent, care trebuiau să se încheie duminică. Operațiunile Beijingului au inclus lansări de rachete balistice şi simulări de atacuri maritime şi aeriene în spaţiul aerian şi maritim din jurul Taiwanului.

China a precizat, luni, 8 august, că va desfăşura noi exerciţii militare comune antisubmarin şi de asalt maritim în jurul insulei, confirmând temerile unor analişti din domeniul securităţii şi diplomaţi că Beijing va menţine presiunea asupra Taipeiului.

Tensiuni mari după vizita lui Nancy Pelosi

După plecarea șefei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, autoritățile chineze au renunţat la unele linii de comunicare cu Statele Unite, inclusiv discuţii între comandanţii militari la nivel înalt şi convorbiri despre schimbările climatice.

Taiwanul a desfășurat, marţi, propriile exerciţii militare cu tiruri de artilerie și muniţie reală, simulând acţiuni de apărare a insulei împotriva unei eventuale invazii chineze în sudul comitatului Pingtung. Operațiunea a început puțin după 04:00 GMT, cu tiruri de rachete de semnalizare şi de artilerie, și s-a încheiat în jurul orei 01:30 GMT, a transmis Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 al armatei taiwaneze.