Aurul furat ar dacilor: ce s-a întâmplat cu zeci de kilograme de comori, ascunse în fostele cetăți

Aurul furat ar dacilor: ce s-a întâmplat cu zeci de kilograme de comori, ascunse în fostele cetăți

Cu toate că, până la un punct, s-a crezut că vorbim strict despre basme și mituri, se pare că aurul găsit la Sarmizegetuza Regia nu e deloc puțin. Chiar și așa, nu mulți sunt cei care l-au văzut, ori știu de existența lui.

Conform informațiilor pe care le deținem, mai bine de 60 de kilograme de aur provenind din perioada dacică ar fi fost descoperite, la un moment dat, în zona cetăților antice dacice, din Munții Șureanu. Printre aceste vestigii se numără monede Lysimach și Koson, însă și mai multe brățări spiralice din aur.

Căutătorii de comori par să-și fi făcut foarte bine treaba, astfel că ar fi reușit să fure de pe siturile arheologice nenumărate obiecte din aur care, în momentul de față, sunt date în urmărire internațională de autoritățile din țara noastră. Se bănuiește că ele ar fi fost traficate pe piața neagră de profil.

Ba mai mult, bănuiala autorităților este că ar exista, în plus față de ceea ce se știe, și alte comori ale dacilor despre care nu s-ar fi aflat absolut niciodată.

aur-dacic-furat
Brățări dacice în formă de spirală – tezaur

Braconierii ar fi dat năvală, în ultimele zeci de ani, în zonele fostelor cetăți dacice

De asemenea, se crede că mai bine de 40 de tezaure ar fi fost găsite de braconieri, ca mai apoi acestea să fie vândute mai departe, la nivel internațional.

Claudiu Purdea, autorul lucrării „De la căutarea comorilor la braconaj în Munții Șureanu. Un istoric al descoperirilor de tezaure”, crede cu sfințenie că aurul furat ar cântări mai bine de 100 de kilograme, de fapt. Aici s-ar adăuga și circa 40 de kilograme de vestigii confecționate din argint.

„Un calcul simplu al greutăţii tezaurelor din aur şi argint ne oferă cifre impresionante. Astfel, greutatea celor 13 brăţări plurispiralice recuperate este de 12,726 kilograme; tezaurul de la Fagii lui Bodea, care a ajuns la aproape 4.000 de piese – 34 kilograme; tezaurul de 3.600 monede Lysimach de pe Şesu Căprăreţei – 30,6 kilograme; tezaurul din Dealu Muncelului sustras în anul 2007 – 10,2 kilograme. Un total ne oferă 87,5 kilograme, dacă mai adăugăm 10 kilograme, o medie a celor 11 brăţări nerecuperate, raportată la greutatea celor 13 recuperate, ajungem la 97,5 kilograme aur (!). În privinţa argintului, avem tezaurul de drahme Koson şi Koson-drouies, descoperit în anul 2004, plus tezaurele de monede romane republicane şi imperiale. Un total aproximativ depăşeşte 40 kilograme”, scrie Claudiu Purdea.

Citește și: