Au intrat banii pentru acești români, direct pe card: cum știi că vin fonduri și pentru tine

Au intrat banii pentru acești români, direct pe card: cum știi că vin fonduri și pentru tine

Săptămâna începe cum nu se poate mai bine pentru numeroși conaționali de-ai noștri. Aceștia au primit deja în cont banii aferenți ajutorului social promis de guvernanți, o dată la două luni, în valoare de 250 de lei.

12.000 de români au primit vouchere sociale în această primă etapă de distribuire la nivel național, iar viramentele vor continua în perioada următoare, astfel că până la 1 iulie 2022, 500.000 de români vor primi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde. De asemenea, numai până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde.

Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranşe până la finalul anului. Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranşele 2, 3 şi 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv)”, transmit guvernanții.

De unde știi dacă vor veni bani și pentru tine?

Ei bine, condițiile pentru a putea beneficia de acest sprijin sunt ferm stabilite de actele normative adoptate de autorități în acest sens. Astfel, conform legii, pot beneficia de vouchere sociale următoarele categorii de cetățeni:

a). Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b). Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c). Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d). Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e). Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f). Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În total, la nivel național peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

De reținut că, dacă te numeri printre categoriile eligibile de beneficiari, nu trebuie să efectuezi nici măcar o formalitate pentru a primi cardul.

„Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa 1 nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”, explică autoritățile.

Citește și: