Aston Martin trăiește un paradox: a vândut mai mult, dar tot a pierdut bani

Aston Martin trăiește un paradox: a vândut mai mult, dar tot a pierdut bani

Aston Martin a declarat că vânzările către dealeri în 2021 au crescut cu 82%.

Totuși, producătorul auto britanic a estimat venituri de bază ajustate anuale mai mici decât se aștepta, din cauza întârzierilor în livrările mașinii sale sport Valkyrie, în ediție limitată, de 2,4 milioane de lire sterline sau 3,3 milioane de dolari.

Aston Martin a declarat că zece modele Valkyrie au fost livrate în al patrulea trimestru, mai puține decât era planificat anterior. Întârzierile au fost puse pe seama problemelor electronice.

Compania a declarat că se așteaptă ca suma totala a câștigurilor anuale de bază ajustate să fie cu aproximativ 15 milioane de lire sterline sau 20 de milioane de dolari mai mici decât se aștepta.

Mai mult, modelele Valkyrie care nu fuseseră încă expediate au fost deja alocate clienților, cu depozite semnificative.

Probleme continuă pentru constructorul auto

„Programul Valkyrie se desfășoară acum la un ritm pentru 2022, concentrându-se pe livrarea fără compromisuri în fața provocărilor lanțului de aprovizionare și a complexității uriașe în accelerarea producției, care a dus la un impact temporal pentru 2021”, a spus CEO-ul Tobias Moers.

În total, compania a vândut 6.182 de mașini anul trecut, ajutată de cererea pentru primul său SUV, DBX.

Restricțiile de călătorie din cauza pandemiei au lăsat mulți consumatori bogați cu un venit disponibil mai mult, alimentând cererea de mașini premium și de lux.

Un alt producător britanic de automobile de lux, Bentley, a raportat un an record, în care vânzările globale au crescut cu 31%.

De la intrarea în bursă în 2018, acțiunile Aston Martin au scăzut cu aproximativ 30 la sută, iar compania a ars din numerar, determinându-l pe președinte, miliardarului Lawrence Stroll, să cumpere un pachet de acțiuni în companie ca parte a planurilor de strângere de bani.

Compania a declarat că soldul său de numerar la sfârșitul anului 2021 era de aproximativ 420 de milioane de lire sterline, mai mult decât era anticipat.

Citește și: