Arma care ar îngenunchea Rusia și l-ar putea „distruge” pe Vladimir Putin în acest război: economia ar intra în colaps iar armamentul ar deveni inutil
Sancțiunile impuse până acum Rusiei par să nu aibă efectul sperat. Totuși, ar putea exista arma cu care ar îngenunchea Rusia și l-ar putea „distruge” pe Vladimir Putin în atacul neprovocat lansat asupra Ucrainei.
Proverbul „buturuga mică răstoarnă carul mare” s-ar putea aplica fără probleme şi în cazul atacului lui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Microcipurile ar putea reprezenta arma cu care s-ar putea pune capăt intențiilor liderului de la Kremlin.
După mai bine de jumătate de an de la invazia declanșată de Rusia, țara se confruntă cu un mare deficit tehnologic care are la bază lipsa microcipurilor în baza sancțiunilor impuse de către celelalte țări Moscovei. În prezent, soldații ruși se bazează pe muniție veche, având în vedere că au lansat mai multe rachete decât se așteptau inițial.
Pe de altă parte, Ucraina este alimentată permanent cu arme și muniție modernă de către țările din Occident luptându-se pentru a face față atacului rușilor. Astfel, ucrainenii au atacat de-a lungul acestor luni de asediu mai multe depozite de muniție, dar și asupra infrastucturii care era utilizată de forțele armate ruse pentru aprovizionare.
Soarta războiului depinde de capacitatea Rusiei de a găsi o soluție la acest deficit de microcipuri. Pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei, Rusia trebuie să facă rost de semiconductori, transformatoare, conectori, carcarse și tranzistori, piese care sunt fabricate în principal de țări precum SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia.
Arma care l-ar putea „distruge” pe Putin constă în tehnologie
În urma sancțiunilor impuse, Rusia nu mai poate acum beneficia de aceste piese atât de necesare. Cu toate acestea, China ar putea face acest lucru posibil, achiziționând tehnologia necesară pe care ulterior ar transfera-o Moscovei.
Marius Ghincea, un expert în securitate de la Universitatea Johns Hopkins, precum și al Institutului Universitar European, a afirmat că o sancțiune eficientă împotriva lui Putin și a Rusiei ar fi aceea de a bloca total accesul la tehnologia de ultimă generație.
„În opinia mea, rolul primar al sancțiunilor din acest moment este de a degrada capacitatea Rusiei de a duce războiul mai departe, în același timp cu creșterea sprijinului militar pentru Ucraina. Dacă descurajarea și constrângerea nu au mers, poate măcinarea capacității tehnologice și economice rusești va funcționa.
Nu știm dacă vor avea succes, dar asta explică de ce Occidentul vrea să taie fluxul de bani către Rusia și să limiteze importuri de tehnologie (cipuri, în special) care pot fi folosite pentru tehnică militară.
Nu îmi este clar cât de bine a fost planificată această schimbare de logică a sancțiunilor în direcția degradării capacităților rusești, dar sper că s-a făcut o analiză cost-beneficiu care să aibă sens. Problema cheie pe care o văd eu în acest moment este că Occidentului nu îi este încă clar care este finalitatea acestor acțiuni. Nu are, în termenii lui Clausewitz, o „teorie a victoriei” – cum arată lumea pe care instrumentele și acțiunile occidentale ar trebui să o construiască.”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.
În ciuda tuturor acestor lucruri, poporul fiecărui stat din Europa și nu numai, speră ca această situație să nu escaladeze mai departe, iar conflictul să înceteze, fiind cea mai bună opțiune pentru noi toți. Poți urmări în continuare evoluția războiului de pe teritoriul Ucrainei AICI.