25 mart. 2022 | 10:46

Aproape 10.000 de refugiați ucraineni au intrat în România, joi

ULTIMA ORĂ
Aproape 10.000 de refugiați ucraineni au intrat în România, joi

Aproape 10.000 de ucraineni au intrat joi pe teritoriul României, în creştere cu 12% faţă de ziua precedentă, potrivit unui anunț făcut de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De la declanșarea „operațiunii militare speciale“ în Ucraina și până în prezent, pe teritoriul țării noastre au ajuns 537.548 de cetăţeni ucraineni. Mai multe detalii, în continuare.

Aproape 10.000 de ucraineni au ajuns ieri în România

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că aproape zece mii de cetăţeni ucraineni au intrat în România în cursul zilei de joi.

Pe 24 martie, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 58.709 de persoane, dintre care 9.995 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 12% față de ziua precedentă, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 5.338 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 9,9%, în vreme ce pe la frontiera cu Republica Moldova au intrat 2.905, în creştere cu 7,9%.

De la declanșarea războiului în Ucraina, pe 24 februarie, și până joi, la ora 24:00, la nivel naţional au intrat în România 537.548 de cetăţeni ucraineni.

Citește și: Cea mai gravă criză a refugiaților din Europa, după al Doilea Război Mondial. Peste 2 milioane de ucraineni au fugit din țară

UE va discuta „împărțirea echitabilă a poverii“ găzduirii refugiaților

Membrii Uniunii Europene (UE) vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii“ în ceea ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni, a anunțat miercuri Ylva Johansson, comisar european pentru migrație și afaceri interne.

Comisarul european a declarat că „împărţirea echitabilă a poverii“ va fi discutată la întâlnirea de urgenţă de luni, la care vor lua parte miniştrii de profil din statele UE.

Astfel, Uniunea va aloca un număr de refugiaţi pentru fiecare ţară, pentru a evita o repetare a eşecurilor din timpul ultimului aflux masiv de refugiaţi din 2015-2016, când cele 27 de state membre nu au căzut de acord asupra numărului de refugiați din Siria pe care să-l preia fiecare țară.

Ofensiva militară din Ucraina a alungat din țară 3,5 milioane de ucraineni în numai o lună, dintre aceștia jumătate fiind copii, iar restul femei.

Uniunea Europeană și-a deschis frontierele pentru refugiaţii ucraineni rapid, acordându-le acestora drept de şedere şi la liberă circulaţie, dar şi acces la şcoli, îngrijire medicală, locuinţe şi piaţa muncii.