04 ian. 2022 | 07:41

Apple a făcut istorie, prima companie din lume care se poate lăuda cu această performanță fabuloasă

ACTUALITATE
Apple a făcut istorie, prima companie din lume care se poate lăuda cu această performanță fabuloasă

Valoarea unei companii este calculată în funcție de prețul tuturor acțiunilor tranzacționate la bursă din spatele acelui nume, iar din acest punct de vedere, Apple tocmai a stabilit un record fără precedent.

La finele zilei de luni, Apple a devenit prima companie din lume care s-a bucurat vreodată de o capitalizare de trei trilioane de dolari sau 3000 de miliarde de dolari. Ca referință, produsul intern brut al României în 2020 a fost de 248,7 miliarde de dolari. Apple, compania fondată de Steve Jobs și Steve Wozniak, s-a apropiat ieri foarte mult de produsul intern brut al Germaniei din 2020. Acela a fost de 3,3 trilioane de dolari.

Apple, la trei trilioane

Capitalizarea companiei conduse de Tim Cook se bucură de această performanță în 2022 datorită încrederii investitorilor în producătorul de telefoane inteligente iPhone. Gigantul american a reușit să genereze suficient de multe produse de calitate, încât pare din ce în ce mai improbabil să aducă pe piață un produs prost. Acest set de circumstanțe combinat cu zvonurile legate de intrarea pe piața de realitate virtuală și mașini electrice au ajutat Apple să atingă o capitalizare la bursă de 3000 de miliarde, conform datelor obținute de Reuters.

Saltul fabulos înregistrat de gigantul din Cupertino s-a întâmplat în prima zi de tranzacționare din 2022, când acțiunile Apple au ajuns la un record de 182,88 de dolari la mijlocul zilei. Nicio altă companie nu s-a mai bucurat de această performanță vreodată. Suma a fost alimentată de încredere investitorilor în faptul că amatorii de iPhone, MacBook, Apple TV și Apple Music vor scoate și mai mulți bani din buzunare pentru privilegiul de a fi utilizatori de Apple.

Deși iPhone-ul este cel mai bine vândut produs al Apple și cel mai profitabil din prisma cotei de profit, creșterea actuală se pare că a fost alimentată de performanța companiei pe zona de servicii. Aceasta este evaluată la 1,5 trilioane de dolari, în ochii investitorilor de pe Wall Street. ”Fiind prima companie care intră în clubul de 3 trilioane de dolari este «un moment de flexare a mușchilor» pentru (CEO-ul Tim) Cook și compania”, spune analistul Daniel Ives de la Wedbush Securities.

În topul global, pe locurile următoare, din prisma capitalizării la bursă, se află Microsoft la pragul de 2,53 trilioane de dolari, Alphabet care deține Google, Amazon și Meta Platforms care deține Facebook, toate cu o capitalizare de peste un trilion de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele