Aplicația WhatsApp, luată în vizor de Comisia Europeană: avertismentul care vizează toți utilizatorii

Aplicația WhatsApp, luată în vizor de Comisia Europeană: avertismentul care vizează toți utilizatorii

WhatsApp beneficiază deseori de actualizări mai mult sau mai puțin relevante. Din păcate, prea puțini dintre utilizatori află utilitatea lor sau deficiențele cu care vin la pachet, dacă nu cumva sunt foarte pasionați de tehnologie și urmăresc atent știrile pe marginea subiectului.

Comisia Europeană vrea să schimbe aceste lucruri și a solicitat WhatsApp să își informeze semnificativ mai clar consumatorii în privința actualizărilor aduse aplicației și serviciilor din spate. Avertismentul pe marginea subiectului a fost emis de rețeaua de cooperare în materie de protecție a consumatorilor (CPC).

Ca referință, pe lângă update-urile pe partea de software, Executivul comunitar este dezamăgit de schimbările din condițiile și termenii de utilizare ale WhatsApp. Nu de alta, dar aplicația cu peste două miliarde de utilizatori face de mult timp bani de pe marginea utilizatorilor săi, iar particularitățile modelului de afaceri nu au fost niciodată transparente.

WhatsApp, pasibilă de sancțiuni

Conform comunicatului emis de Comisia Europeană, WhatsApp va avea obligația să fie semnificativ mai transparentă în a comunica orice actualizări viitoare ale condițiilor sale de utilizare. În plus, limbajul folosit va trebui să fie cât se poate de ușor de înțeles, pentru ca utilizatorii să decidă în mod liber dacă vor sau nu să mai utilizeze aplicația de chat în continuare.

Primele notificări în acest sens la adresa gigantului au fost formulate în 2021, dar, între timp, WhatsApp a continuat într-o manieră destul de agresivă și în același timp insuficientă să-și deruteze utilizatorii. De la momentul de față, are la dispoziție o lună pentru a demonstra autorităților europene că practicile sale de pe bătrânul continent respectă legislația UE referitoare protecția consumatorilor.

„WhatsApp trebuie să se asigure că utilizatorii înţeleg ceea ce acceptă şi modul în care datele lor cu caracter personal sunt utilizate în scopuri comerciale, în special pentru a oferi servicii unor parteneri de afaceri. Mă aştept în continuare ca WhatsApp să respecte pe deplin normele UE care protejează consumatorii şi drepturile lor fundamentale”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie.

Citește și: