”Anvelopa pentru creșterea pensiilor”, cel mai nou truc de marketing din partea Guvernului: toți pensionarii trebuie să știe
În cazul în care majorarea pensiilor românilor nu era suficient de tare sub semnul întrebării, premierul României a decis să fie și mai abstract decât de obicei atunci când vine vorba de creșterea așteptată de milioane de pensionari.
Dexonline explică anvelopa ca fiind înveliș de protecție al camerei de aer a unei roți de vehicul, confecționat din cauciuc. O explicație alternativă ar putea fi învelitoare de carte sau, în domeniul artistic, anvelopa este atmosfera difuză care învăluie figurile dintr-un tablou. Cu toate acestea, fără să pară că vorbește în metafore, de parcă ar avea sens o astfel de asociere, premierul Nicolae Ciucă a început ieri să vorbească despre ”anvelopa pentru creșterea pensiilor”.
Soluția pentru majorarea pensiilor, anvelopa
”Anvelopa pentru creșterea pensiilor trebuie să fie de 15%”, a insistat ieri premierul de la Parlament, insistând și pe faptul că propunerea PSD de majorare eșalonată a punctului de pensie este neconstituțională.
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs pentru fiecare”, a spus Ciucă, la Parlament.
În același context, a fost întrebat dacă în prima parte a anului viitor va mai exista un ajutor unic cum a fost cel de 700 de lei de acum câteva luni. Răspunsul este simplu, ”rămâne de discutat”.
„Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor. Ca atare, acel one-off de 50 de euro la fiecare două luni va continua şi anul viitor, iar legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vă rog să aveţi încredere că vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine de la buget în procent de 15%”, a afirmat Ciucă.
La întrebarea dacă pensiile mici pot crește cu un procent mai mare decât pensiile semnificativ mai generoase, răspunsul a fost cât se poate de simplu. ”Nu putem să avem creștere diferențiate pe pensii.”