Anunțul Rusiei privind utilizarea armelor nucleare în Ucraina: „În acest stadiu, doar arme convenționale“
Rusia a declarat că nu intenționează să folosească arme nucleare „în acest stadiu“ al operațiunii militare din Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a precizat că țara sa folosește „numai arme convenționale“. Declarațiile oficialului rus au venit după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, William Burns, directorul CIA, a avertizat că Rusia ar putea recurge la utilizarea unor arme nucleare tactice în țara vecină.
Rusia declară că nu ia în considerare folosirea armelor nucleare în Ucraina
Serghei Lavrov a precizat că „în acest stadiu“ al operațiunii militare în Ucraina, Rusia nu ia în considerare folosirea armelor nucleare, lucru care ar putea lăsa de înțeles că ele pot fi folosite în alte stadii ale războiului.
Lavrov a făcut declarația în cadrul unui interviu acordat televiziunii India Today, afirmând că „în acest stadiu, luăm în considerare doar opțiunea armelor convenționale“.
Declarația vine în contextul în care șeful CIA a reacționat la amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina.
Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice sau de mică putere în Ucraina nu poate fi luată cu ușurință, dar CIA nu a văzut multe dovezi practice care să întărească această îngrijorare, a declarat joi directorul CIA, William Burns.
Citește și: Rusia amenință cu arme nucleare în regiunea baltică, în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO
CIA, reacție la amenințarea Rusiei privind folosirea armelor letale
Cele mai ample comentarii publice ale lui Burns de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, au subliniat îngrijorarea că cel mai mare atac împotriva unui stat european din 1945 încoace riscă să escaladeze până la utilizarea armelor nucleare.
Anterior, joi, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat NATO că Moscova va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în Kaliningrad, o enclavă rusă în inima Europei, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței atlantice.
Burns a vorbit despre „potențiala disperare“ și despre eșecurile de care se ocupă Putin, ale cărui forțe au suferit pierderi grele și au fost nevoite să se retragă din unele părți din nordul Ucrainei după ce nu au reușit să captureze Kievul.
Din aceste motive, „niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut“, a spus Burns.
Acestea fiind spuse, în ciuda „postărilor retorice“ ale Kremlinului privind punerea în alertă maximă a celui mai mare arsenal nuclear din lume, „nu am văzut multe dovezi practice ale tipului de desfășurări sau dispoziții militare care ar întări această îngrijorare“.
Armele nucleare tactice și cu randament scăzut se referă la cele concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, dintre care unii experți estimează că Rusia are aproximativ 2.000 de arme care pot fi lansate de forțele aeriene, navale și terestre.
Comentariile lui Burns au venit ca răspuns la o întrebare adresată de fostul senator american Sam Nunn, un important susținător al controlului armelor, la finalul primului discurs public al șefului CIA de la preluarea conducerii principalei agenții de spionaj americane în martie 2021.
„Am fost tulburat de ceea ce am auzit“, a continuat el, spunând că, deși Putin poate că nu a luat o decizie finală, el părea convins că forțele sale vor „obține o victorie rapidă și decisivă cu costuri minime“.
Putin credea că aliații europeni ai Washingtonului erau distrași de propriile politici interne și că el avea un tezaur de război „rezistent la sancțiuni“ de rezerve valutare, a spus Burns.
„S-a dovedit că Putin s-a înșelat în fiecare dintre aceste privințe“, a spus el.