27 dec. 2022 | 12:10

Anunțul pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani: mai ai până la 30 decembrie

ACTUALITATE
Anunțul pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani: mai ai până la 30 decembrie

Toți șoferii români cu mașini mai vechi de 15 ani trebuie să știe ce se întâmplă cu ele până în data de 30 decembrie. Vor primi bani pe ele.

Programul Rabla Local a trecut prin mai multe modificări în ultimul an și a suferit mai multe amânări. Într-un final, a ajuns să înceapă pe 11 noiembrie, conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin programul Rabla Local, posesorii de mașini mai vechi de 15 ani le pot da la casat, în schimbul a trei mii de lei. Aceștia nu sunt obligați să achiziționeze apoi o mașină nouă, așa cum se întâmplă în cazul Rabla Clasic sau Rabla Plus.

Șoferii români cu mașini vechi trebuie să știe că programul Rabla Local se desfășoară până la 30 decembrie 2022, ora 14:00 sau până la epuizarea fondurilor, conform comunicatului AFM.

Potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru a-i folosi după bunul plac. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare. Ca referință, suma alocată pentru Rabla Local 2022 este de 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că peste 16.000 de rable ar putea dispărea în curând de pe șoselele din România.

Cei interesați să caseze mașinile vechi vor trebui să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, primăriile urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.

Ce tipuri de mașini vechi intră în programul Rabla Local

  • să fie înregistrate în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program, să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).