15 sept. 2022 | 10:42

Analiză Foreign Policy: Coaliția care i se opune lui Putin, după eșecul din Ucraina. Se cere folosirea de arme nucleare

ULTIMA ORĂ
Analiză Foreign Policy: Coaliția care i se opune lui Putin, după eșecul din Ucraina. Se cere folosirea de arme nucleare

O nouă mișcare de protest rusă se coagulează, dar nu este nici pro-democratică, nici anti-război. În schimb, este vorba de cei mai extremiști dintre susținătorii președintelui rus Vladimir Putin, care au devenit din ce în ce mai furioși în fața dezastrului militar în desfășurare pentru Rusia în războiul de șase luni din Ucraina, scrie publicația Foreign Policy în cadrul unei analize.

Opozanții lui Putin sunt dornici de un război și mai violent

Aceștia doresc ca Putin să intensifice războiul, să folosească arme mai devastatoare și să lovească civilii ucraineni și mai nemilos.

Și au atacat în mod deschis conducerea militară și politică rusă pentru că se presupune că rețin întreaga putere a Rusiei – chiar dacă rareori îl menționează pe Putin pe nume.

Impulsul lor de a intensifica războiul, inclusiv cererile generalizate de a folosi arme nucleare, este periculos în sine. Dar prin crearea unei lumi fantastice în care o armată rusă presupus atotputernică este învinsă de inamici interni – în loc de soldați ucraineni superiori care luptă pentru propriul pământ cu tactici moderne și arme occidentale – mișcarea are implicații potențial tulburătoare pentru o Rusie postbelică și, posibil, post-Putin.

De fapt, narațiunea sună foarte asemănător cu Dolchstosslegende, teoria conspirației germane a „înjunghierii pe la spate”, care a pus înfrângerea țării în Primul Război Mondial pe seama dușmanilor malefici de acasă, inclusiv a evreilor.

Cine formează coaliția care promovează mitul „înjunghierii pe la spate”

Această poveste a înfrângerii militare a devenit parte integrantă a propagandei care i-a adus pe naziști la putere.

Promotorii mitului rusesc al înjunghierii pe la spate nu sunt un singur partid, mișcare sau grup. Mai degrabă, protestatarii sunt o coaliție lejeră – în cea mai mare parte activă online – formată din ideologi de extremă dreapta, militanți extremiști, veterani ai războiului din Donbas din 2014, mercenari ai Grupului Wagner, bloggeri, reporteri de război care își conduc propriile canale Telegram și personal individual al presei de stat rusești.

Unii sunt soldați sau mercenari care luptă în Ucraina, iar canalele lor s-au dublat ca instrumente de recrutare. Alții aveau deja un număr modest de urmăritori înainte de război, promovând diferite cauze, unele obscure, dar mai ales teme naționaliste sau de dreapta: restaurarea dominației Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, construirea unui nou imperiu rusesc sau promovarea „Rusiei pentru ruși”.

Loialitatea lor față de Kremlin variază de la venerația și supunerea totală față de Putin ca figură istorică dumnezeiască la activismul în mișcările de opoziție de dreapta. Dar, spre deosebire de purtătorii de cuvânt ai Kremlinului de la televiziunea de stat și din fabricile sale de troli, membrii acestei tabere amorfe de escaladare a războiului sunt uniți în critica lor acerbă la adresa campaniei militare a Rusiei în Ucraina, arată Foreign Policy.

Prin crearea unei lumi fantastice în care armata rusă nu este înfrântă de ucraineni, ci de dușmani interni, mișcarea are implicații potențial tulburătoare pentru viitoarea politică rusă.

Ce vor, de fapt

Cererea lor se reduce la acest lucru: Ei vor mai multe crime de război – fără milă, fără remușcări, fără pretenția de a le păsa măcar de moartea civililor, până când Ucraina va fi complet supusă și până când însăși ideea de ucrainitate va fi ștearsă pentru totdeauna.

Frustrați de înfrângerea uimitoare și neașteptată de pe frontul ucrainean din Harkov, mulți bloggeri pro-război au cerut o răzbunare rapidă, fără a ține cont de morțile civililor.

Unii au recomandat o lovitură nucleară asupra Kievului, capitala Ucrainei, pentru a decapita guvernul; popularul blogger Maxim Fomin (care scrie pe blog sub numele de Vladlen Tatarsky), a cerut o lovitură de avertizare nucleară împotriva Insulei Șerpilor din Ucraina.

Alții au cerut un „război total” împotriva infrastructurii civile a Ucrainei. Atunci când armata rusă a părut să se conformeze, lansând peste noapte rachete asupra rețelelor electrice din mai multe orașe ucrainene, a urmat o perioadă de jubileu pe canalele rusești pro-război.

Deși cei mai mulți dintre acești bloggeri sunt necunoscuți în Occident – cu excepția unui cerc restrâns și dedicat de observatori ai Rusiei -, câțiva dintre ei au atras atenția presei internaționale.

Deoarece aceștia subliniază în mod obișnuit eșecurile militare rusești în speranța de a determina Kremlinul să escaladeze situația, unii dintre ei au devenit surse extrem de informative de știri fără menajamente de pe front, se arată în sursa citată.