Analiză CNN: De ce Rusia are o armată atât de slabă?
Problemele militare și incapacitatea Rusiei din timpul invaziei sale de trei săptămâni a Ucrainei s-au văzut destul de clar în ultimele trei săptămâni. Dovada problemelor militare ale Rusiei se află într-un videoclip cu tancurile rusești, blocate într-o linie, fiind distruse de ucraineni.
De ce Rusia are o armată atât de slabă
În rapoartele despre pierderile Rusiei se spune că ar fi deja între 3.000 și mai mult de 10.000 de morți până acum.
Dacă bilanțul acestor morți este la un nivel mai mare, asta ar însemna că decesele rușilor până în prezent ar putea fi mai mult decât decesele de luptă ale armatei americane pe parcursul a 20 de ani în Irak și Afganistan la un loc, deși Bilanțul total al morților din aceste conflicte a fost mult mai mare decât doar decesele militare din SUA.
Există numeroase relatări despre soldații ruși surprinși să afle că au fost trimiși la război. CNN a vorbit cu ruși deținuți ca prizonieri de război în Ucraina. Aproape 12 prizonieri au apărut în conferințe de presă, apariții publice care pot fi discutabile în temeiul Convențiilor de la Geneva, care interzic țărilor să umilească inutil prizonierii de război.
CNN a decis să publice interviuri cu piloții ruși capturați. Publicația avea singurii jurnaliști în sală și în niciun moment serviciile de securitate ucrainene, care se aflau, de asemenea, în sală, nu au intervenit sau au îndrumat CNN sau prizonierii să pună sau să răspundă la întrebări specifice. Interviul a fost realizat în limba rusă. Unul dintre aceștia, un pilot pe nume Maxim, a devenit copleșit de furie și regret pentru ceea ce a făcut Rusia.
„Nu este vorba doar de demilitarizarea Ucrainei sau de înfrângerea Forțelor Armate ale Ucrainei, ci acum orașe de civili pașnici sunt distruse. Chiar, nu știu, ce poate justifica, la naiba, lacrimile unui copil, sau chiar mai rău, moartea unor oameni nevinovați, copii”, a spus Maxim, conform publicației.
Există rapoarte despre soldații ruși care au fost surprinși să afle că au invadat o țară în loc să participe la un exercițiu de antrenament. Alții și-au abandonat posturile.
Printre cele mai detaliate și captivante analize care catalogau slăbiciunile Rusiei se numără o conversație excelentă între generalul în retragere David Petraeus, care a condus anterior CIA și a comandat forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, și jurnalistul Peter Bergen.
Petraeus a lăudat determinarea ucrainenilor: „Ei luptă pentru supraviețuirea lor națională, patria și modul lor de viață, și au avantajul pe teren propriu, cunoscând terenul și comunitățile”.
Rușii, probleme cu informațiile
Dar el a descris, de asemenea, deficiențele armatei ruse, care încep cu faptul că o parte din ea, un sfert, conform unei estimări, este formată mai degrabă din recruți decât din soldați profesioniști. SUA, de asemenea, au un serviciu selectiv pentru toți bărbații americani în cazul în care este vreodată nevoie de un draft.
Dar, în timp ce proiectul american a rămas latent din Vietnam, tinerii ruși pot servi rotații de un an în armată. Acest timp abia e suficient pentru a-i scoate din antrenamentul de bază și a intra într-o unitate, a spus Petraeus. Rușii au avut probleme cu informațiile, comunicațiile și vehiculele care au rămas blocate în ambuteiaje, blocate în noroi și s-au defectat.
„Așadar, în fiecare domeniu de evaluare, rușii, începând cu evaluările lor de informații și înțelegerea câmpului de luptă și a adversarului lor, și apoi fiecare aspect al campaniei, până la operațiunile cu unități mici, s-au dovedit teribil de inadecvați”, a susținut Petraeus, relatează CNN.
Deși au până la 150.000 de soldați implicați în Ucraina, asta nu este suficient pentru a ocupa Kievul, cu atât mai puțin întreaga țară, a spus el.