Analiză BBC: Cum și când s-ar putea încheia războiul. 5 scenarii posibile
Analiză BBC. Există cinci scenarii care ar putea conduce la încheierea războiului Rusia-Ucraina, iar acestea sunt: războiul scurt, războiul de lungă durată, un conflict european deschis, o soluție diplomatică ori înlăturarea președintelui rus, Vladimir Putin, de la putere. Ce cred jurnaliștii de la BBC cu privire la ele, afli în continuare.
Analiză BBC: Cum și când s-ar putea încheia războiul
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia în baza a cinci scenarii, potrivit unei analize întocmite de BBC. Află ce presupune fiecare.
„În tensiunea unui război, poate fi greu de identificat o cale de încheiere a conflictelor. În acele momente există ştiri de pe câmpul de luptă, reacţii diplomatice, emoţia generată de plângerea victimelor şi de soarta refugiaţilor. Toate aceste aspecte pot fi copleşitoare.
Aşadar, să facem un pas în spate pentru o clipă şi să analizăm modurile în care conflictul din Ucraina ar putea să se încheie. Care sunt scenariile posibile pe care politicienii şi strategii militari le examinează? Puţini oameni pot să prezică viitorul cu acurateţe, însă vă prezentăm mai jos câteva rezultate posibile. Cele mai multe dintre ele sunt sumbre“, notează jurnaliştii de la BBC în debutul articolului.
Scenariul 1. Războiul de scurtă durată
Pe scurt, acest scenariu cuprinde atacuri devastatoare şi nediscriminatorii, precum și asasinarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, sau alungarea acestuia în exil.
Totodată, conform scenariului, Rusia își va intensifica operațiunile militare și vor exista mai multe tiruri de artilerie şi de rachete care vor lovi nediscriminatoriu pe tot teritoriul Ucrainei. În plus, forțele aeriene ruse, care nu au jucat un rol crucial până acum, vor lansa atacuri devastatoare. Primul scenariu mai implică și atacuri cibernetice masive în toată Ucraina, având ca țintă elemente-cheie din infrastructura naţională.
Citește și: Bilanț război Ucraina-Rusia. Câți morți sunt în ambele tabere de la începutul invaziei ruse
Care sunt cele cinci scenarii posibile
Scenariul 2. Război de lungă durată
Foarte pe scurt, vorbim despre asedierea Kievului precum Groznîi în anii 1990.
Jurnaliștii BBC notează că încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina urmând un astfel de scenariu este mult mai probabilă. Transformarea conflictului într-un război prelungit ar putea avea la bază mai multe motive, printre care împotmolirea forțelor armate ruse, afectate de un moral scăzut, o logistică deficitară şi o conducere ineptă.
Totodată, există posibilitatea ca rușii trimiși de Putin în Ucraina să aibă nevoie de mai mult timp pentru a-şi asigura controlul în oraşe precum Kiev, ai căror apărători participă la lupte de stradă. Astfel, ar putea urma un îndelungat asediu. Cel de-al doilea scebariu ar corespunde bătăliei lungi şi brutale pe care a purtat-o Rusia, în anii 1990, pentru a captura şi distruge într-o bună măsură oraşul Groznîi, capitala Ceceniei.
Scenariul 3. Război european
Aici deja vorbim despre un război cu NATO. Apare în mod natural întrebarea: Este posibil ca acest război să depăşească graniţele Ucrainei? În analiza celor de la BBC găsim scris că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea să încerce recâștigarea unor părți din fostul imperiu ţarist prin trimiterea de trupe în foste republice sovietice, de pildă Moldova şi Georgia, care nu fac parte din NATO.
De asemenea, s-ar putea produce o eroare de calcul strategic şi, deci, o escaladare a conflictului. Liderul de la Moscova ar putea să acuze că transporturile de arme din Occident către armata ucraineană reprezintă un act de agresiune care necesită represalii. Prin urmare, acesta ar putea să amenințe cu trimiterea de trupe în ţările baltice, care sunt membre în NATO (exemplu: Lituania), în vederea formării unui coridor terestru spre enclava rusă Kaliningrad.
Extrem de periculoasă, această acțiune ar risca un război cu NATO (amintim importanța Articolului 5 din statutul Alianţei Nord-Atlantice).
Scenariul 4. Soluţie diplomatică
Ar putea exista o soluție diplomatică, în pofida acestor aspecte?
„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă“, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Dialogurile continuă. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a purtat ieri o discuție cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Anumite canale de comunicare au fost deschise cu Moscova, spun diplomații. Totodată, în mod surprinzător, oficialii ruşi şi cei ucraineni s-au întâlnit pentru negocieri la graniţa cu Belarus (mai multe detalii AICI). Discuțiile au dus la obţinerea unor progrese importante. Acceptând negocierile, Vladimir Putin pare că a acceptat cel puţin posibilitatea unei încetări negociate a focurilor de armă.
Scenariul 5. Putin înlăturat de la putere
Ultimul scenariu prevede înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere, viu sau mort. Amintim că atunci când a lansat invazia, liderul rus a declarat: „Suntem pregătiţi pentru orice rezultat“.
Totuși, ce ar însemna ca el să piardă puterea? Pare ceva de neconceput în prezent, nu? Cu toate acestea, lumea s-a schimbat dramatic în ultimele zile, astfel că oamenii se gândesc acum și la astfel de lucruri.
„Acum este la fel de probabil să se schimbe regimul la Moscova, cât şi la Kiev“, a declarat în această săptămână Lawrence Freedman, profesor-emerit la facultatea de Studii despre război din cadrul Kings College din Londra.