24 feb. 2022 | 14:29

ANAF-ul scoate artileria grea. Desfășurare impresionantă de forțe, asupra firmelor românești

ACTUALITATE
ANAF-ul scoate artileria grea. Desfășurare impresionantă de forțe, asupra firmelor românești

Primăvara începe în forță la ANAF. Fiscul demarează o serie de controale menite să scoată la iveală corectitudinea managerilor români cu privire la respectarea normelor Codului muncii.

Anunțul tocmai a fost făcut de șefa instituției, Mirela Călugăreanu.

La ce trebuie să se aștepte firmele, mai exact

Începând cu luna martie, Fiscul va demara controale temeinice în rândul contribuabililor, pentru a verifica dacă se respectă prevederile legate de muncă.

„Am să vă spun un element de noutate, tot în concordanță cu țintele pe care ni le-am prevăzut în PNRR. Ați văzut că, în PNRR, ne-am propus să operaționalizăm, până la finalul lunii martie, un plan comun de acțiuni împreună cu colegii noștri de la Ministerul Muncii – mai precis, de la IM –, care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o țintă în PNRR. Vreau să vă spun că, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu IM, deja avem într-o fază avansată avizarea și semnarea acestui plan comun de acțiuni, care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Deci, contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă.

Nu i-am stabilit încă un «nume de scenă» programului, dar vreau să subliniez că această activitate va avea un rol extrem de important. Știți că, an de an, multe critici au venit în zona aceasta – cum că instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător, astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare (desigur, și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale)”, a declarat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la conferința anuală de taxe organizată de PwC România.

PNRR ne obligă la a acționa împotriva fenomenului muncii nedeclarate sau subdeclarate.

„Ca urmare a protocolului de cooperare cu IM, se va elabora un plan de acțiune comun pentru a include operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat și, de asemenea, pe cei care prezintă un risc din perspectiva utilizării muncii subdeclarate/nedeclarate. Acest plan va fi defalcat pe tipuri de activități sezoniere, în cazul în care incidența riscurilor menționate este cunoscută a fi ridicată. Periodic, conducerea structurilor implicate (Direcția Generală Antifraudă Fiscală și IM) va analiza rezultatele obținute, precum și posibilitățile și perspectivele de actualizare a planului, în funcție de rezultatele respective”, se arată în PNRR.