02 mart. 2022 | 10:02

ANAF scoate armele grele si ia la puricat firmele rusești din România: implicațiile sunt atât de mari, încât unele au primit garanții de stat

ACTUALITATE
ANAF scoate armele grele si ia la puricat firmele rusești din România: implicațiile sunt atât de mari, încât unele au primit garanții de stat

În contextul deosebit de sensibil al conflictului armat izbucnit la granița României, după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina, instituțiile financiare din țara noastră au intrat în alertă maximă. Fiscul este printre ele, iar organele ANAF au în plan controale ample la companiile cu acționat rusesc, ce își desfășoară activitatea la noi în țară, inclusiv la cele vizate de sancțiuni.

Se pare că statul român declanșează o amplă acțiune de control și analiză care să scoată la iveală impactul pe care sancțiunile anunțate de Statele Unite ale Americii și Occident asupra Rusiei, vor afecta economia noastră națională, în condițiile în care avem destul de multe firme rusești prezente în mediul local de business.

Unele firme au primit garanții de stat din partea României

Surse Profit.ro dezvăluie că implicate în această campanie sunt instituții-cheie ale statului român, inclusiv Ministerul Finanțelor Publice.

„Ministerul Finanțelor, prin intermediul mai multor structuri, printre care și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a inițiat mai multe analize privind impactul războiului din Ucraina asupra economiei României, fiind verificat și modul în care sancțiunile anunțate de Comisia Europeană și un număr de state vor afecta companiile cu acționari ruși din România, inclusiv persoane aflate pe lista sancțiunilor, precum și expunerea sectorului bancar față de aceste companii”, dezvăluie sursa citată.

Totodată, se pare că amploarea analizei va fi una de o magnitudine remarcabilă, dacă ținem cont de faptul că unele companii au beneficiat de-a lungul timpului și de garanții de stat oferite de România.

Între timp, sectorul bancar românesc se pregătește să își consolideze poziția în condițiile în care populația și firmele au nevoie de un grad sporit de protecție, ținând cont că statul român are în vedere și pregătirea procedurii tehnice prin care România să se poată retrage din băncile de dezvoltare cu legături rusești.

O discuție în acest sens a fost purtată deja de guvernanți și reprezentanții băncilor, luându-se în calcul inclusiv reintroducerea posibilității ca românii să-și poată amâna, cu luni bune, ratele la creditele în derulare. Această măsură a mai fost adoptată în perioada în care restricțiile anti-pandemie erau dure, iar numeroase sectoare economice sufereau pierderi, din cauza că aveau activitatea profesională afectată de situația epidemiologică.

„România va aplica toate sancțiunile decise la nivel european și internațional și, în colaborare cu toate instituțiile implicate, se va asigura cã acestea au efect imediat, ferm și concret. Totodatã, trebuie asigurate toate instrumentele de finanțare și de capital astfel încât economia româneascã și cetãțenii sã fie protejați, iar proiectele de dezvoltare finanțate prin fonduri europene și naționale sã continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetațeni și capital”, a declarat ministrul Finanțelor.