30 nov. 2022 | 09:39

ANAF pune tunurile pe banii românilor din bănci: doar pe asta nu plătisei taxe și impozite, până acum

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe banii românilor din bănci: doar pe asta nu plătisei taxe și impozite, până acum

Autoritățile române nu iartă nimic atunci când vine vorba de potențiali bani la buget, chiar dacă s-ar putea să schimbe radical obiceiurile românilor de economisire, afinitatea oamenilor de a-și ține banii în bănci.

În cazul în care ai vândut un apartament, ai primit o moștenire sau pur și simplu ai făcut un depozit în bancă, ai o serie de obligații fiscale care, dacă nu le respecți, s-ar putea reflecta în amenzi usturătoare. În varianta cea mai simplă, trebuie să depui Declarația Unică și să plătești 10% CASS. În varianta complicată, realitatea cu care te confrunți ține de sumele pe care le ai în conturi și de modul în care acestea sunt sau nu peste 12 salarii minime.

Cum sunt taxați românii

La momentul de față, conform legislației în vigoare, pentru câștigul din depozitele din bănci, se reține la sursă impozit pe venit și contribuția la sănătate, cu condiția ca plafonul de 12 salarii minime pe economie să fie depășit. Din păcate, odată cu Ordonanța 16 care a venit cu o serie de majorări de taxe, s-au introdus noi plafoane de taxare, de 6, 12 și 24 de salarii. În consecință, mai mulți români vor plăti CASS către stat în valoare de 10%.

Ca un exemplu practic, la un depozit de aproximativ 260.000 de lei, aproximativ 52.800 de euro, câștigul net este de 18.000 de lei, având în vedere dobânzile generoase practicate de bănci în această perioadă. În consecință, dacă cineva a vândut un apartament sau a primit o moștenire și a băgat banii într-un depozit bancar, are obligația să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS. În teorie, pe acei bani plătește și impozi pe venit, dar acela este reținut la sursă și nu reprezintă încă o sursă de stres.

În orice caz, foarte mulți români vor intra în vizorul ANAF și vor fi pasibili de amenzi și alte sancțiuni dacă nu vor fi eficienți în a-și achita contribuția la sănătate, chiar dacă au câștiguri de doar 6 salarii minime.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele