29 nov. 2022 | 23:21

Amenințări de la vârful Rusiei pentru NATO, după declarațiile de la București: „Este o organizaţie criminală şi trebuie dizolvată”

ULTIMA ORĂ
Amenințări de la vârful Rusiei pentru NATO, după declarațiile de la București: „Este o organizaţie criminală şi trebuie dizolvată”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat, marți, NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot, numind Alianța occidentală drept o „entitate criminală”. De-a lungul timpului, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a lansat mai multe cuvinte grele la adresa Occidentului şi a ameninţat cu războiul nuclear.

Dmitri Medvedev avertizează NATO. Poate deveni o țintă legitimă a Rusiei

„Lumea civilizată nu are nevoie de NATO, nu mai mult de 12% din populaţia lumii trăieşte în ţările sale membre: organizaţia trebuie să se pocăiască în faţa umanităţii şi să fie dizolvată ca entitate criminală”, este mesajul scris pe Telegram de actualul vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

„Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă (m.r. – secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personalul NATO, aceștia ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a menționat aliatul lui Putin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Kievul face apel la mai multe arme

Prezent la reuniunea ministerială NATO de la București, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând și Patriot: „Acum și energia e la fel de importantă ca ajutorul militar. Transformatoare, generatoare și alte echipamente sunt foarte importante. Avem nevoie de apărare antiaeriană – sisteme IRIS-T, Patriot, Hawk”.

Ulterior, șeful Oganizației Nord-Atlantice a fost întrebat fix despre acest tip de rachete sol-aer: „Ține și de trimiterea de sisteme noi, precum Patriot. Există o astfel de discuție în curs. Dar ține la fel de mult și de modul în care ne asigurăm că toate sistemele pe care le-am trimis deja sunt funcționale și sunt eficiente. (…). Discutăm, deci, despre o gamă variată de sisteme adiționale, dar ne adresăm cu urgență și nevoilor ca actualele sisteme să funcționeze”.

Va trimite Occidentul sistemul avansat Patriot în Ucraina?

Decizia de a trimite sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărui guvern în parte, a spus, vinerea trecută, Jens Stoltenberg, întrebat despre sugestia Poloniei ca Germania să trimită astfel de uități avansate la Kiev.

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul Patriot pentru securizarea spațiului său aerian, după ce o rachetă s-a prăbușit peste doi civili, dar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a cerut Germaniei să-l trimită Ucrainei. Joi, omologul german Christine Lambrecht a respins această cerere. Aceasta a susținut că armele sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO.

Întrebat dacă Alianța riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că prietenii occidentali au livrat deja arme avansate Kievului, fără a trimite personal NATO: „Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialiști care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de apărare aeriană sau de unele avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o țară NATO”.