15 feb. 2022 | 07:01

Amendă de până la 3000 de lei pentru un detaliu simplu legat de mașină: nici nu îți dai seama

ACTUALITATE
Amendă de până la 3000 de lei pentru un detaliu simplu legat de mașină: nici nu îți dai seama

Codul Rutier destinat șoferilor români a venit cu modificări importante în 2022, iar detalii pe care în alte condiții le-ai fi neglijat, acum, se pot reflecta în amenzi generoase. Cel mai bine ar fi să faci un efort și să te informezi pe marginea schimbărilor legislative.

Nu de puține ori, te urci în mașină și pleci la drum. Trebuie să ajungi undeva și nu prea ești atent la detalii care țin de aspectul exterior sau interior al mașinii. S-ar putea să omiți că este atât de murdară încât îți este periclitată vizibilitatea în trafic. S-ar putea să uiți să mai arunci o privire pe trusa de prim ajutor pentru a te asigura că include tot ce-i trebuie și că nu a expirat. Nu în ultimul rând, poate ți-ai pus o folie pe geamurile autoturismului și nu ai fost foarte atent la partea de omologare. În mod regretabil, toate aceste particularități se pot reflecta în amenzi fabuloase dacă interacționezi cu un agent de la Poliția Rutieră.

Codul Rutier 2022 – amendă fabuloasă pentru afișe pe mașină

Conform noului text legislativ pe care trebuie să-l respecte șoferii români, ”aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ce restrâng sau estompează vizibilitatea” încalcă legea. Această regulă din legislația rutieră definește o contravenție din clasa IV-a de sancțiuni.

În consecință, dacă ți-ai pus ceva pe geamurile mașinii și nu mai vezi la fel de bine ca atunci când acel ceva nu exista, te poți trezi cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă. În România, din 2018 și până în prezent, un punct de amendă a rămas la 145 de lei. Astfel, amenda pe care o poți primi dacă îți periclitezi vizibilitatea asupra traficului din interiorul mașinii, vei plăti între 1305 și 2900 lei.

Tot în aceeași clasă de contravenții intră “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”, singura variantă legală fiind utilizarea de tratamente și folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele