07 oct. 2022 | 09:00

Amendă de până la 30.000 de lei pentru toți românii care cumpără sau vând aceste produse: nu sunt deloc periculoase, care este explicația

ACTUALITATE
Amendă de până la 30.000 de lei pentru toți românii care cumpără sau vând aceste produse: nu sunt deloc periculoase, care este explicația

În cazul în care românii nu erau destul de stresați când vine vorba de achiziții, o nouă sancțiune vizează persoanele care cumpără produse aparent nevinovate, iar amenzile ajung până la 30.000 de lei. Explicația vine de la Uniunea Europeană și nu ține de produse periculoase în vreun fel.

Autoritățile române au transpus în legislația locală o prevedere legată de sancțiunile stabilite de Uniunea Europeană pentru Rusia, în contextul invaziei din Ucraina. Legea cu sancțiuni între 10.000 și 30.000 de lei vizează persoanele care cumpăra sau vând produse rusești, bunuri de orice fel. Nici măcar nu trebuie să vină direct din țara lui Putin. Pot să ajungă la noi în țară pe altă filieră.

Cum s-a ajuns aici, la amenzi fabuloase pentru români

Comisia Europeană a elaborat în urmă cu ceva timp o serie de restricții care vizează atât importurile din Rusia, cât și exporturile bunurilor de origine rusă. În practică, nicio companie europeană nu mai poate exporta sau importa o serie stufoasă de bunuri către și din Rusia, iar companiile rusești nu mai pot vinde anumite bunuri pe piața din UE, după cum au atras atenția experții EY România. Ca o scurtă listă, petrolul şi produsele petroliere conexe, cărbunele, oţelul, lemnul, băuturile alcoolice de origine rusă sunt interzise să fie importate în Uniunea Europeană.

În teorie, momentan, mai este permis comerțul cu produse alimentare, medicamente sau anumite semifabricate. Pe de altă parte, nu este recomandat, deoarece restricțiile impuse de UE nu se rezumă doar la produse, ci și la firme rusești sau persoane care controlează direct sau indirect anumite companii. Astfel, fără să-ți dai seama, riști să faci achiziții de la o entitatea rusească nepotrivită și, în mod regretabil, să ajungi la amenda menționată în titlu.

„Mai precis, cei care încearcă să eludeze sancțiunile (atât ca indivizi, cât și ca entități) vor fi puși pe lista neagră de sancțiuni care vor fi făcute publice. De exemplu, persoanele care achiziționează bunuri rusești supuse restricțiilor, dar care sunt transportate din alte teritorii/ţări în Uniunea Europeană riscă să ajungă pe lista neagră. În oglindă, persoanele care exportă mărfuri din UE prin alte teritorii, cu intenția de a facilita importul ulterior al acestora în Rusia de către companii supuse restricțiilor riscă aceleași sancțiuni”, precizează specialiștii EY România. Mențiunile sunt făcute în contextul în care Comisia Europeană este din ce în ce mai agresivă în a verifica respectarea sancțiunilor impuse Rusiei.

În România, nerespectarea sancțiunilor internaționale se pedepsește cu amendă de la 10.000 de lei, la 30.000 de lei, precum și cu confiscarea bunurilor. De asemenea, autoritățile de control pot aplica și sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea activității companiei pe o perioadă între 1-6 luni, conform DCNews.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele