28 oct. 2022 | 22:46

Amenda de nu ai ce să mai culegi de pe jos: 25.000 de lei primești pe loc dacă atentezi la „diamantele Pământului”

CHESTII
Amenda de nu ai ce să mai culegi de pe jos: 25.000 de lei primești pe loc dacă atentezi la „diamantele Pământului

În cazul în care ești pasionat al trufelor negre sau așa cum li se mai spune acestora „diamantele Pământului”, află că amenda nu este deloc mică în caz că ești prins culegându-le ilegal.

Polițiștii au aplicat amenzi usturătoare unor culegători ilegali de trufe negre. Aceștia au fost prinși în data de 27 octombrie 2022 de către polițiștii Secței de Poliție Rurală Târgu Neamț în pădurile ce sunt administrate de Ocolul Silvic Vânători-Neamț că adunau trufe negre fără a avea autorizație.

În fapt au fost prinse două persoane, una în vârstă de 32 de ani, iar cealaltă de 38 de ani din Oniceni. Culegeau „diamantele pământului” pe care urma să le vândă pe bani buni, având în vedere că un kilogram de trufe negre ajunge la câteva sute de euro.

„Asupra acestora a fost găsită cantitatea de 2.763 de grame de trufe negre, care a fost confiscată. Persoanele în cauză au fost sancţionate, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 R. privind stabilirea contravenţiilor silvice, cu amendă în cuantum de 4.000 de lei“, potrivit unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Chiar înainte cu o zi, în aceeași pădure, polițiștii au descoperit alți culegători, însă aceștia proveneau din județul Vaslui. Cele două persoane erau în căutare de trufe negre, reușind să culeagă aproximativ 736 de grame de „diamante ale pământului”. Recolta a fost predată celor de la Ocolul Silvic, iar acestora li s-a impus o sancțiune în contravaloare de 6.000 de lei.

Trufe Negre

Trufe Negre

Amenda pe care o poți primi pentru culegerea ilegală de trufe negre

Acest lucru este des întâlnit în pădurile din Neamț. Astfel, un pădurar din Pipirig este în prezent cercetat penal pentru abuz în serviciu după ce, în data de 7 octombrie acesta a ajutat un bărbat din Vaslui să culeagă prețioasele trufe. Pentru recolta sa de 890 de grame, bărbatul a primit o amendă de 2.000 de lei.

Trufele negre sunt considerate o delicatesă, iar în funcție de varietate, un kilogram poate ajunge și la câteva sute de euro. Cu toate că pe teritoriul țării noastre, trufele nu sunt la fel de consumate ca în Italia, acestea sunt exportate în Peninsulă, în Franța, Germania, SUA sau Marea Britanie.

Trufele se culeg în condiții speciale, iar culegătorii trebuie să dețină o autorizație pentru a recolta „diamantele”. Acestea apar de obicei pe sau în apropierea rădăcinilor de stejar, alun, pin sau fag, luând astfel gustul, dar și mirosul specifice. Pentru ca trufele să poată fi găsite, câini din rasa Lagotto Romangnolo sunt folosiți.

Legea prevede că persoanele care sunt prinse că recoltează trufele cu orice altă unealtă în afară de vanghină, sunt sancționate cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 7.000 de lei. De asemenea, nerespectarea perioadei de recoltare poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 17.000 de lei. Pe de altă parte, dacă ești prins că recoltezi trufe în timpul nopții, amenda nu este deloc de neglijat, aceasta fiind cuprinsă între 10.000 și 25.000 de lei.