Altă lovitură economică pentru românul de rând: scumpirea „surpriză”, la care nimeni nu se aștepta
Suntem obișnuiți să ne trezim cu fel și fel de scumpiri și cu majorări de preț complet neașteptate la diferite bunuri și servicii, dar puțini dintre noi știm care sunt evoluțiile prețurilor la unele dintre cele mai folosite și consumate produse din întreaga lume, cum ar fi cafeaua.
Directorul general al ICO (Organizaţia Internaţională a Cafelei), Vanusia Nogueira, anticipează o creștere generalizată a consumului de cafea.
Mai precis, spune directorul general ICO, până la finele deceniului actual, cu toții vom asista la o creștere cuprinsă între 1% și 2% pe an a consumului de cafea!
Nimeni nu se aștepta la asta
Previziunile proaspăt conturate de directorul general ICO reprezintă o reală noutate, în sensul în care nu au mai fost conturate anterior, dar, dacă ele se vor adeveri, vor exista repercursiuni serioase legate de prețul cafelei. De ce? Ei bine, ca pe orice piață liberă, avem un raport între cerere și ofertă, iar în momentul în care cererea explodează, prețul crește considerabil.
Din acest punct de vedere, în următoarele luni e foarte probabil să ne confruntăm cu o scumpire semnificativa a prețului cafelei, atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale.
Ei bine, ceea ce e important de reținut este că această licoare magică – cafeaua – e deosebit de importantă, nu doar pentru rutina zilnică, ci și pentru sănătate, iar creșterea costului ei ne poate infrunța serios.
După ce a cercetat dosarele medicale ale 17.702 de voluntari din baza de date Biobank din Marea Britanie, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Australia de Sud a găsit o corelație uimitoare între consumul de multă cafea – șapte sau mai multe căni pe zi – și o creștere cu 53% a riscului de demență. Și nu este vorba doar despre demență! Studiul, pe care echipa l-a recent în revista Nutritional Neuroscience, arată, de asemenea, o legătură între consumul abundent de cafea și o prevalență mai mare a modificărilor fizice ale creierului și a altor boli neurologice. Una peste alta, este o revelație șocantă despre latura periculoasă a ceea ce este de departe unul dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume.
Riscuri medicale considerabile pentru cei ce nu beau cafea
„Având în vedere toate concluziile la care am ajuns în studiu, am constatat în mod cert că un consum mai mare de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum de creier redus”, a declarat autorul studiului principal și neurologul Universității din Australia de Sud Kitty Pham, într-un comunicat de presă al universității. „În esență, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi poate duce la riscul de boli ale creierului, cum ar fi demența și accidentul vascular cerebral”.
Cafeaua este unul dintre acele alimente care, alături de vin și ciocolată, par a fi blocate într-un continuu studiu de cercetare care spune că îți vor îmbunătăți sau îți vor ruina sănătatea. Adevărul este că cercetarea nutrițională este extrem de dificilă, astfel încât diferite studii tind să indice direcții diferite. Dar amploarea acestui nou studiu, împreună cu cantitatea extrem de mare de date despre cafea pe care au examinat-o cercetătorii, îi conferă o credibilitate suplimentară.