AIE face un anunț teribil: prețurile petrolului amenință economia globală
Prețurile petrolului reprezintă un risc mare pentru redresarea economică globală, cu semne că prețurile carburanților încep să-și „aducă factura” pe creșterea cererii, a spus Agenția Internațională pentru Energie.
Agenția a redus previziunile privind consumul de petrol în acest an și anul viitor pe fondul temerilor tot mai mari de recesiune, avertizând că prețurile amenință stabilitatea în economiile emergente. Cu toate acestea, slăbiciunea cererii este compensată de înăsprirea ofertei, pe măsură ce sancțiunile lovesc Rusia și capacitatea neutilizată a OPEC+ se reduce.
„Rareori perspectivele pentru piețele petroliere au fost mai incerte”, a spus agenția în raportul său lunar de piață. „Înrăutățirea perspectivelor macroeconomice și temerile de recesiune afectează sentimentul pieței, în timp ce există riscuri continue pe partea ofertei”.
Prețurile țițeiului rămân aproape de 100 de dolari pe baril, în ciuda unei retrageri recente, deoarece aprovizionarea globală și infrastructura de rafinare nu reușesc să țină pasul cu revenirea după pandemie a consumului de combustibil. Stocurile sunt „critic de scăzute”, iar sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei amenință să perturbe semnificativ fluxurile de energie, a spus AIE.
În condițiile în care prețurile la benzină alimentează o inflație fără precedent în SUA, președintele Joe Biden îndeamnă producătorii din Orientul Mijlociu să deschidă robinetele în timp ce pornește într-un tur în regiune, pentru a include o oprire în liderul OPEC, Arabia Saudită.
Prețurile țițeiului rămân aproape de 100 de dolari pe baril
Cu toate acestea, saudiții și Emiratele Arabe Unite învecinate – singurii membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol capabili să crească producția – sunt constrânși în ceea ce le-a mai rămas de oferit. Până în august, capacitatea neutilizată a celor doi producători va fi de 2,2 milioane de barili pe zi, a spus AIE.
„Întrucât capacitatea de rezervă disponibilă cu ușurință este scăzută atât în amonte, cât și în aval, poate depinde de măsurile din partea cererii pentru a reduce consumul”, a spus agenția. „Fără o intervenție politică puternică privind utilizarea energiei, riscurile rămân mari ca economia mondială să nu se redreseze.”
AIE și-a redus „marginal” estimările privind creșterea cererii globale de petrol în acest an, la 1,7 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 1,8%. Consumul va fi în medie de 99,2 milioane de barili pe zi în 2022, apoi va depăși nivelurile pre-Covid în 2023, cu o creștere suplimentară de 2,1 milioane pe zi.
Odată cu previziunile atenuate pentru cerere și prognozele mai puternice pentru livrările din afara OPEC, stocurile mondiale de petrol ar trebui să se reînnoiască oarecum în a doua jumătate a anului, a spus AIE.
În același timp, agenția și-a redus considerabil așteptările cu privire la impactul asupra livrărilor rusești, despre care se aștepta inițial să scadă cu un sfert în primele luni ale atacului asupra Ucrainei. Producția țării a crescut luna trecută la 11,07 milioane de barili pe zi, sau doar 330.000 de barili pe zi sub nivelurile de dinainte de conflict, a spus AIE.
Cu toate acestea, agenția încă preconizează că producția rusă va scădea în lunile următoare, pe măsură ce sancțiunile vor intra în vigoare, scăzând cu aproximativ 3 milioane de barili pe zi, până la 8,7 milioane pe zi până la începutul anului viitor.