18 iun. 2022 | 09:55

AI-ul care devine din ce în ce mai uman: inteligența artificială de la Google, cu un pas mai aproape de noi

ACTUALITATE
AI-ul care devine din ce în ce mai uman: inteligența artificială de la Google, cu un pas mai aproape de noi

Un inginer de la Google a fost suspendat de curând, după ce a împărtășit public transcrierile unei conversații cu o entitate de inteligență artificială (AI) despre care a pretins că este „conștientă”.

Mai apoi, Blake Lemoine, în vârstă de 41 de ani, a fost sancționat pentru încălcarea politicii de confidențialitate a Google.

„Google ar putea numi această partajare proprietate privată. Eu o numesc împărtășirea unei discuții pe care am avut-o cu unul dintre colegii mei”, a scris Lemoine pe Twitter, în data de 11 iunie.

AI-ul, cunoscut sub numele de LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), este un sistem care dezvoltă chatboți – roboți AI proiectați să converseze cu oamenii.

După cum arată transcrierile conversațiilor (pe care le poți citi aici) lui Lemoine cu LaMDA, sistemul este incredibil de eficient în acest sens, răspunzând la întrebări complexe despre natura emoțiilor, inventând fabule în stil Esop pe loc și chiar descriind presupusele sale temeri.

Poate fi considerat AI-ul de la Google conștient, totuși?

Totuși, una dintre cele mai mari temeri umane este aceea că, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, roboții de tip AI ar putea să cucerească lumea, îndepărtând oamenii de la putere, ca mai apoi să îi înlocuiască.

De fapt, această temere se duce atât de departe încât unii au sugerat chiar că rasa umană ar putea să dispară în acest fel, dacă roboții învață cum să-și controleze singuri emoțiile, dar și tehnologia, îmbunătățind-o pas cu pas.

Desigur, această idee distopică are la bază sumedenia de filme și romane SF în care este prezentat acest subiect pe larg, sugerându-se că, într-o bună zi, roboții vor fi atât de inteligenți încât să ne decimeze ca specie.

În mod evident, ipoteza nu este una totalmente demnă de a fi exclusă, însă nici nu trebuie îmbrățișată sută la sută, de vreme ce, asemenea oamenilor, și roboții pot dezvolta trăsături distincte, unii față de alții. Cu alte cuvinte, așa cum există posibilitatea ca ei să fie răuvoitori, există și cea în care ar putea să dea o mână de ajutor umanității.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele