Ai noștri au decis: nu plafonăm prețurile la mâncare, precum Ungaria. Ei fac asta pentru că urmează alegeri
În plin val de scumpiri, unele voci din rândul opiniei publice susțin că o soluție rezonabilă ar fi plafonarea prețurilor la produsele de bază din industria alimentară. Astfel, oamenii ar putea să-și mențină puterea de cumpărare, în pofida valului inflaționist. Ei bine, se pare că măsura, adoptată deja în Ungaria, nu va fi aplicată și la noi.
Conform autorităților noastre, vecinii din Ungaria au luat o astfel de măsură din raționamente pur electorale, deoarece la ei se apropie alegerile, iar actorii politici nu au vrut să scadă în popularitate și, implicit, în sondaje.
România nu va aplica modelul Ungariei privind plafonarea prețurilor
Însuși ministrul Agriculturii susține că nu putem urma modelul Ungariei, din acest punct de vedere și că, de fapt, în Europa nu s-au mai luat astfel de măsuri, pentru că nu mai sunt alegeri atât de apropiate într-o altă țară, care să motiveze mediul politic să acționeze astfel.
”Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepția Franței, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la știrile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale.
În realitate, deși a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-și menține stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licență. Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare și se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să își manifeste prima opțiune în achiziționarea cantității disponibile”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu la Digi 24.
Oficialul transmite și un mesaj menit să liniștească populația îngrijorată de faptul că am putea avea probleme legate de aprovizionare. La fel cum ministrul Energiei a lansat un apel la calm, spunând că nu sunt probleme cu benzina sau motorina, că avem stocuri suficiente, pe aceeași linie vorbește și ministrul Agriculturii. Practic, nu avem nevoie de măsura plafonării prețurilor, în România.
”Statul român nu achiziționează alimente pentru că noi avem în rezervele de stat, în momentul de față, stocurile intacte. În momentul în care din rezerva de stat disloci o cantitate, de reîntregește din piața liberă. Este singura zonă de schimb.
Acum, România are stocurile complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Vă asigur, fiindcă ele se verifică lunar. (…) Nu este nevoie să aplicăm modelul Ungaria de plafonare a prețurilor”, a declarat Adrian Chesnoiu.