Agenția de turism care vrea ca oamenii să viziteze Ucraina. Câte bilete a vândut până acum

Agenția de turism care vrea ca oamenii să viziteze Ucraina. Câte bilete a vândut până acum

O vizită în Ucraina în acest moment, pentru a experimenta cum este să trăiești în mijlocul unui război, pentru a vedea orașele bombardate, pentru a simți pericolul și pentru a întâlni luptătorii, nu se află probabil pe lista de destinații a nimănui. Dar la șase luni după ce Rusia a invadat țara, declanșând un val de moarte și distrugere, o organizație invită turiștii să vină.

Turism în mijlocul războiului

Platforma online Visit Ukraine.Today a lansat luna trecută tururi ghidate de o zi în așa-numitele „Orașe curajoase” care continuă să reziste invadatorilor ruși, oferind călătorilor o privire asupra modului în care trăiește țara în mijlocul conflictului.

„Porniți chiar acum într-o călătorie în minunata Ucraina”, este îndemnul regăsit pe site-ul companiei de turism.

În ciuda alertelor internaționale care avertizează împotriva călătoriilor în Ucraina, compania spune că a vândut până acum 150 de bilete, în timp ce site-ul său care oferă informații despre cum să călătorești în siguranță spre și dinspre Ucraina primește 1,5 milioane de accesări pe lună, în creștere cu 50% față de cifrele de dinaintea invaziei.

Compania spune că cei care se înscriu la tururi se pot aștepta la plimbări printre resturi de bombe, clădiri în ruină, catedrale și stadioane, precum și printre echipamente militare arse, plus vuietul regulat al sirenelor de raid aerian. De asemenea, există riscul de a găsi mine antipersonal.

Deși ar putea părea un mod macabru de a-ți petrece o vacanță, fondatorul și directorul executiv al Visit Ukraine, Anton Taranenko, a declarat pentru CNN Travel că nu este același lucru cu „turismul întunecat”, care îi vede pe vizitatori înghesuindu-se în alte locuri macabre din întreaga lume.

Vizitele în Ucraina, „o șansă de a arăta lumii că viața continuă și în timpul războiului”

Taranenko spune că aceste tururi reprezintă o șansă pentru Ucraina de a evidenția spiritul de sfidare al cetățenilor săi, precum și de a arăta lumii exterioare că viața continuă, chiar și în timpul unui război.
„Nu este vorba doar despre bombe, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este, de asemenea, despre modul în care oamenii învață să coabiteze cu războiul, să se ajute unii pe alții”, spune el. „Există o schimbare reală, un nou spirit de stradă.

„Poate că peste drum de locul unde a lovit recent o bombă vei vedea prieteni care mănâncă mâncare tradițională bună la un bistro redeschis.

„Suntem fericiți pentru unele momente, nu există doar lucruri rele și triste, așa cum se vede la televizor. Viața merge mai departe și există speranța că în curând toate acestea se vor termina.

„Copiii cresc, încercăm să trăim viața cât mai mult posibil, indiferent de ce se întâmplă.”

Departamentul de Stat al SUA are în prezent un avertisment de „Nivel 4: Nu călătoriți” împotriva Ucrainei din cauza invaziei rusești.

Acesta îi îndeamnă pe toți cetățenii americani să părăsească imediat țara și avertizează că, în urma suspendării operațiunilor la ambasada sa de la Kiev, nu poate fi oferită asistență consulară.

Alerte similare au fost emise și de alte țări. Biroul pentru Afaceri Externe și Commonwealth și Dezvoltare din Marea Britanie avertizează că există un „risc real pentru viață” din cauza atacurilor asupra orașelor și regiunilor.

Cu toate acestea, Taranenko îi îndeamnă pe oameni să viziteze. „Dacă doriți să vedeți orașele noastre distruse și oamenii curajoși care luptă, vă rugăm să veniți acum”, spune el.

Dar, adaugă el, vizitatorii trebuie să fie conștienți că niciun loc din Ucraina nu este 100% sigur, deși faptul de a avea un ghid va ajuta la atenuarea pericolului.