13 mai 2022 | 14:55

Adevărata „Alice în Țara Minunilor”: experiența bizară a scriitorului Lewis Carroll

ACTUALITATE
Adevărata „Alice în Țara Minunilor”: experiența bizară a scriitorului Lewis Carroll

Probabil că nu ai auzit în viața ta de Charles Lutwidge Dodgson, însă cu siguranță știi cine este Lewis Carroll: ei bine, vorbesc despre aceeași persoană, adică despre autorul celebrei cărți pentru copii, „Alice în Țara Minunilor”.

Lewis Carroll a scris „Alice in Wonderland”, dar și continuarea cărții „Through the Looking-Glass”.

Ceea ce poate nu știi, poate, este cât de strânsă era relație pe care autorul o avea cu o fetiță pe nume Alice Liddell, adevărata „Alice în Țara Minunilor”, și cea care a servit drept inspirație pentru romanele sale. Această relație a fost studiată și analizată de o sumedenie de experți, de-a lungul timpului, mulți crezând că povestea, în sine, ar avea tente de „Lolita”.

Dodgson a scris sub pseudonim, iar prima carte din serie, adesea prescurtată „Alice în Țara Minunilor”, se concentrează pe personajul Alice care cade într-o groapă săpată de un iepure, ca mai apoi să se întâlnească cu o serie de creaturi fantastice. Povestea este una dintre puținele care și-a menținut popularitatea în timp, în ciuda faptului că a fost publicată acum mai bine de 150 de ani.

De altfel, Dodgson nu a fost doar un scriitor, el a studiat matematica la Universitatea Oxford și a fost, de asemenea, un fotograf destul de priceput.

Fotografiile lui Charles Lutwidge Dodgson sunt „interesante” întocmai datorită subiectului lor: peste jumătate dintre acestea înfățișează fete aflate la pubertate sau chiar mai mici de atât.

De-a lungul anilor, mulți au pus la îndoială natura relațiilor pe care autorul le avea cu aceste fete, speculându-se că Lewis Carroll ar fi fost, în realitate, pedofil. Însă cum autorul nu mai trăiește și nu se mai poate apăra în fața acestor acuzații, nu putem decât să ne întrebăm care a fost, de fapt, realitatea. Din nefericire, nu vom afla niciodată, oricât de evidente ar fi dovezile.

Data la care a întâlnit-o pe „Alice”, foarte importantă pentru Lewis Carroll

Pe 25 aprilie 1856, Dodgson, pe atunci în vârstă de 24 de ani, le întâlnea pentru prima dată pe Alice Liddell și pe surorile ei, în timp ce copilele se jucau într-o grădină. Mai târziu scria în jurnalul său că data are o semnificație deosebită pentru el. În acel moment, el ar fi fost ocupat să fotografieze catedrala, iar fetele s-ar fi simțit brusc atrase de el, curioase de tehnologia pe care o folosea.

Familia i-a cerut, ulterior, să le facă poze. El avea în studious său haine și jucării pentru a le distra pe fete, așadar succesul a fost unul garantat.

Inspirația pentru „Alice în Țara Minunilor” a venit după ce Carroll a cunoscut-o pe fetiță

Pe 4 iulie 1862, Dodgson a făcut o plimbare cu barca de la Oxford la Godstow, împreună cu reverendul Robinson Duckworth și cu cele trei fiice ale lui Dean Henry Liddell: Edith, în vârstă de opt ani, Alice, în vârstă de 10 ani și Lorina, în vârstă de 13 ani. Dodgson a fost desemnat să ocupe funcția neoficială de „maestru de ceremonii”, în ceea ce privește distracția copiilor și, în acea zi, a creat, de asemenea, o poveste fabuloasă cu o multitudine de personaje ciudate și neobișnuite, pentru amuzamentul celor mici.

Mai mult, el transformat-o pe Alice protagonistă. La rândul ei, tinerei Alice i-a plăcut atât de mult povestea spusă în acea plimbare cu barca, încât i-a cerut lui Dodgson să o noteze, ca să nu o uite. Și uite-așa s-a născut unul dintre cele mai apreciate romane pentru copii, din toate timpurile.

Carroll avea mulți „prieteni copii”, însă Alice era cu adevărat „specială” pentru el

În 1960, istoricul Martin Gardner a publicat „The Annotated Alice”, în care a remarcat că Lewis Carroll s-a împrietenit cu multe fetițe, de-a lungul vieții sale, dar Alice a fost diferită de toate celelalte.

„O lungă procesiune de fetițe fermecătoare a trecut prin viața lui Carroll, dar niciuna nu a resușir vreodată să ia locul primei sale iubiri, Alice Liddell”, a scris el.

Picturile l-au dat de gol

Dacă privești tablourile pictate de acesta poți observa fascinația bizară a lui Dodgson pentru fete; acest lucru i-a determinat pe biografi să examineze ce tip de relații a avut cu copiii despre care a scris, dar și pe care i-a fotografiat și pictat. Majoritatea modelelor sale erau copile cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.

În timp ce o mare parte din portofoliul său de fotografii lipsește, mai mult de jumătate din lucrările rămase se concentrează pe portretele fetelor dezbrăcate sau semidezbrăcate. Unii sugerează că aceasta este o dovadă clară că ar fi putut fi pedofil. Înainte de a muri, el a scris: „O fată de aproximativ 12 ani este idealul meu de frumusețe”.

Trebuie, totuși, menționat că, în timpul erei victoriane, nu era neaparat un lucru neobișnuit să vezi copii dezbrăcați pe cărți poștale, felicitări sau opere de artă. Copiii erau considerați ființe nevinovate. Aceste reprezentări nu erau de natură sexuală, ci un simbol al purității.

pictura-lewis-carroll

Tablou realizat de Lewis Carroll

A fotografiat-o pe Alice într-o postură provocatoare

Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lui Alice Liddell a fost făcută chiar de Dodgson; în ea, fetița este portretizată ca o cerșetoare. Nu poartă pantofi, iar rochia îi cade de pe umeri. Este posibil ca imaginea să fi fost inspirată din poemul Lord Tennyson „The Beggar Maid”, dar cine poate ști cu adevărat?

În fotografie, copila arată jalnic și totuși, din cauza posturii, a hainelor rupte, a privirii serioase, dar și a poziției palmei, imaginea capătă, de asemenea, o altă conotație – una ușor interpretabilă.

fotografie-lewis-carroll-alice

Relația controversată cu Alice s-a încheiat brusc, fără prea multe explicații

În 1863, ceva destul de grav pare să se fi întâmplat între Dodgson și familia Liddell, eveniment ce a întrerupt relația de prietenie pentru o perioadă de timp. Înainte de asta, el obișnuia să le vadă pe fete în fiecare zi. Cercetătorii nu știu ce a cauzat ruptura, însă se pare că Dodgson a încetat să mai socializeze cu familia Liddell, timp de câteva luni.

După moartea lui Dodgson, ar fi fost eliminată o pagină din jurnalul lui personal, care ar fi putut oferi o perspectivă un pic mai clară asupra evenimentelor.

Florence Becker Lennon a scris în 1945 că Dodgson ar fi putut fi interesat să se căsătorească cu Alice, care avea, la vremea respectivă, numai 11 ani. Propunerea lui ar putea fi motivul pentru care familia ar fi decis să rupă relațiile cu el.

Dodgson s-a împăcat, în cele din urmă, cu familia Liddell, dar a încetat să mai petreacă timp cu fiicele lor.

„Mă simt foarte atras de copii, dar nu de băieți”

Poate că unul dintre motivele pentru care oamenii de știință au pus sub semnul întrebării relația lui Dodgson cu fetițele a fost pentru că, la un moment dat, acesta ar fi declarat: „Mă simt foarte atras de copii, dar nu de băieți”.

Artista Gertrude Thomson, cunoscută pentru desenele sale cu zâne și nimfe, ar fi primit, la un moment dat, o scrisoare de la Dodgson în care scria:

„Recunosc că nu admir băieții goi în imagini. Din perspectiva mea, ei au nevoie de haine. Pe de altă parte, nu înțeleg de ce formele frumoase ale fetelor ar trebui să fie vreodată acoperite cu ceva”, se arată în scrisoare.

Privind în urmă, unii istorici susțin că este imposibil să-l aperi sau să-l acuzi, în 2022, pe Dodgson, de pedofilie.

Deși ipoteza pedofiliei este una care ar putea sta în picioare, în realitate, fără alte dovezi și fără ca el să se poată apăra, rămâne exact ceea ce este: o poveste. Însă așa cum știm, toate poveștile au, până la urmă, un sâmbure de adevăr.

Această fotografie ar putea fi exact acel sâmbure de adevăr de care avem nevoie pentru a trage o concluzie:

lewis-carroll-sarutand-o-pe-alice

Lewis Carrol și Alice

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele