Aceste căști îți “spionează” creierul: cum funcționează noua tehnologia de la Google
Un program Google, numit NextSense, lucrează la o pereche de căști care pot înregistra semnalele electrice ale creierului, pentru a studia somnul și condițiile neurologice. Iată cum ar funcționa.
Conform Wired, deși acest lucru poate părea intruziv, dispozitivul ar putea face studierea creierului mult mai simplă. Scopul mai mare este de a face captarea unei electroencefalograme (EEG), care necesită în mod convențional cercetătorilor să fixeze electrozii pe scalpul unui participant, mult mai ușoară și convenabilă.
Startup-ul spune că aceste căști ar putea schimba viața pentru cei care suferă de convulsii, de exemplu, oferind o modalitate neinvazivă nu numai de a le studia, ci și de a le prezice crizele.
„Știm despre tensiunea arterială, colesterolul și sistemul nostru respirator”, a declarat pentru Wired șeful Centrului de Sănătate a Creierului de la Universitatea Emory, Allan Levey, care ajută startup-ul să testeze dispozitivul. „Nu evaluăm asta sistematic”.
Căștile Google au planuri mari
Deși startup-ul nu pune accent pe aplicații comerciale, este, de asemenea, o privire tentantă asupra unei alternative mai puțin invazive la viziunea startup-urilor cu interfața creier-calculator, cum ar fi Neuralink al lui Elon Musk. Dar introducerea suficienților electrozi pentru a capta cantități semnificative de activitate cerebrală într-un dispozitiv atât de mic nu este o sarcină ușoară. Și asta ca să nu mai vorbim de dificultățile de a înțelege “cacofonia” semnalelor care emană din creierul nostru.
John Stivoric, lider senior la X, „laboratorul moonshot” al companiei-mamă Google Alphabet, a fost la început sceptic cu privire la căști.
„Unul dintre cei mai răi senzori din lume este un senzor EEG – există zgomot ambiental, zgomot de suprafață, mișcarea corpului și așa mai departe”, a spus el pentru Wired.
„M-am gândit, OK, nu ar trebui să funcționeze”, a zis el. „Dar funcționează. Aceste semnale apar. Cum este posibil acest lucru?”.
După ani de testare la Universitatea Emory, Jen Dwyer, directorul medical al NextSense, a descoperit că aceste căști sunt surprinzător de eficiente în a capta semnalele EEG ale unei convulsii care se apropie.
După ce a plecat de la X, NextSense a strâns fonduri de 5,3 milioane de dolari și vrea să introducă aceste căști în universități și companii de medicamente partenere. Compania intenționează să-și prezinte proiectul pentru aprobarea FDA în acest an, potrivit Wired. De asemenea, compania speră să exploreze utilizări non-medicale ale dispozitivului, cum ar fi să le permită utilizatorilor să obțină o imagine detaliată a calității somnului lor.