06 dec. 2022 | 16:41

Aceste ajutoare trebuie date înapoi: cine sunt românii care trebuie să returneze bani statului

ACTUALITATE
Aceste ajutoare trebuie date înapoi: cine sunt românii care trebuie să returneze bani statului

O categorie importantă de muncitori români, mai precis unii agricultori, trebuie să se supună unor noi reguli decise de stat, care prevăd inclusiv restituirea unor bani primiți de aceștia sub formă de sprijin. Vom detalia întreaga situație în rândurile de mai jos.

Conform unei înștiințări oficiale venite din partea factorilor de decizie din Agricultură, în cazul producătorilor agricoli care sunt și deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă și beneficiari ai măsurii 17.1 din PNDR 2014 -2020 pentru primă de asigurare la secetă, iar despăgubirea de la firmele de asigurare calculată per ha însumată cu grantul per ha acordat prin prezenta schemă conduc la o depășire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile, aceștia restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză cu plata dobânzii aferentă pieței.

Cine trebuie să dea aceste ajutoare înapoi statului român. Nu pot păstra banii sub nicio formă

Fermierii trebuie să mai fie atenți și la alte aspecte și să aibă o evidență clară a finanțelor lor, ce trebuie să se regăsească și-n documentele oficiale.

„De asemenea, în cazul producătorilor agricoli care sunt și beneficiari ai măsurii 17.1 din PNDR 2014 -2020 pentru primă de asigurare la secetă, care au încasat sume de la firmele de asigurare reprezentând despăgubiri pentru secetă calculate per ha, anterior datei de depunere la DAJ a cererilor de solicitare a grantului, aceștia sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare, iar DAJ verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute, stabilesc, după caz, sumele cuvenite beneficiarilor, efectuează plățile către aceștia, sau sumele de restituit cu plata dobânzii aferentă pieței”, au ținut să sublinieze guvernanții noștri.

Tot aceștia mai amintesc, pentru a înțelege foarte bine contextul celor relatate, faptul ca, în data de 5 decembrie 2022, MADR a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență prin care se propune modificarea OUG 157 din 2022, ce a fost publicată în MO al României, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022, prin care a fost instituită o schemă de ajutor de stat sub forma de grant, în valoare totală de 365.638.260 lei, destinată producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de secetă pedologică în cursul anului 2022.