24 nov. 2022 | 10:58

Această pasăre folosește plante pentru a se automedica: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Această pasăre folosește plante pentru a se automedica: ce spun oamenii de știință

Noi cercetări arată că cea mai grea pasăre din lume capabilă să zboare ar putea fi cel mai recent descoperit animal care a folosit plantele ca formă de medicamente.

Cercetătorii din Madrid, Spania, au studiat datele despre 619 de excremente aparținând unor păsări Bustard mari și au descoperit că cele două specii de plante care au fost consumate mai mult decât alte alimente din dieta lor au avut „efecte antiparazitare”.

„Aici arătăm că aceste păsări mari preferă să mănânce plante cu compuși chimici cu efecte antiparazitare”, a declarat Luis M. Bautista-Sopelana, om de știință la Muzeul Național de Științe Naturale din Madrid și autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Această pasăre zburătoare este cea mai grea din lume

Găsite în unele părți ale Europei, Africa și Asia, aceste păsări mari sunt enumerate ca fiind vulnerabile pe Lista Roșie a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, aproximativ 70% din populația lumii trăind în peninsula Iberică, potrivit comunicatului.

Publicat în revista științifică Frontiers in Ecology and Evolution, studiul dezvăluie că marile păsări au mâncat din abundență maci de porumb (Papaver rhoeas) și bugloss de viperă violet (Echium plantagineum). La oameni, macii de porumb au fost folosiți pentru proprietățile lor medicinale ca sedativ și pentru ameliorarea durerii, în timp ce vipera violetă poate fi toxică dacă este consumată.

Prin analiza extractelor de plante, cercetătorii au descoperit că ambele au proprietăți antiparazitare, pe care le-au testat împotriva a trei paraziți comuni la păsări: protozoarul Trichomonas gallinae, nematodul Meloidogyne javanica și ciuperca Aspergillus niger.

Ambele plante au fost foarte eficiente în uciderea sau inhibarea efectelor protozoarelor și nematozelor, potrivit studiului. Vipera mov a arătat o acțiune defensivă moderată împotriva ciupercilor.

Cercetătorii au observat că aceste plante au fost consumate în special în timpul sezonului de împerechere, ceea ce cred ei a fost de a anula efectele expunerii crescute la paraziți în acea perioadă.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele