Descoperire impresionantă. Păsările știu pe unde să călătorească, datorită unei busole interne

Descoperire impresionantă. Păsările știu pe unde să călătorească, datorită unei busole interne

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată în viață cum reușesc păsările să plece „în țările calde” și să revină, de parcă ar avea propriul GPS. Ei bine, se pare că au o formă asemănătoare de tehnologie, de la mama natură.

De zeci de ani, oamenii de știință investighează modul în care animalele precum păsările, țestoasele marine, peștii și insectele simt câmpul magnetic al Pământului și îl folosesc pentru a-și găsi drumul.

Acum, misterul modului în care păsările migrează pe distanțe lungi pe uscat și pe mare este cu un pas mai aproape de a fi descifrat.

Studiind robinii, oamenii de știință au găsit indicii despre modul în care păsările simt câmpul magnetic al Pământului.

Păsările au o „busolă vie” încorporată, spun cercetătorii. Acest mecanism natural le ajută să se orienteze în spațiu, în funcție de câmpul magnetic al Terrei.

O substanță chimică din ochi care este sensibilă la magnetism ar putea fi dovada acestei teorii, arată un nou studiu.

Păsările ar putea „vedea” câmpul magnetic al Pământului

Peter Hore, profesor de chimie la Universitatea din Oxford, a spus că s-ar putea ca păsările să poată „vedea” câmpul magnetic al Pământului, deși nu știm asta cu siguranță.

„Credem că am identificat molecula care permite micilor păsări cântătoare migratoare să detecteze direcția câmpului magnetic al Pământului, lucru pe care, fără îndoială, îl pot face”, a declarat cercetătorul pentru BBC News .

Echipa de la Oxford a studiat o formă purificată a moleculei în laborator, pentru a vedea dacă aceasta poate fi utilizată ca senzor magnetic. Surpriză! Natura ne surprinde din nou. Oamenii de știință au descoperit că molecula are capacitatea de a forma perechi de „radicali” care au o sensibilitate magnetică ridicată. Un radical este un atom sau o moleculă care este foarte reactivă chimic.

Prin urmare, teoria că păsările pot să vadă câmpul magnetic al Pământului are toate datele pentru a sta în picioare, cel puțin cu informațiile descoperite de cercetători până la această oră.

Etichete: