Această gaură neagră „monstru” nu e una obișnuită: ce au descoperit oamenii de știință
Se poate spune că găurile negre sunt, într-o oarecare măsură, contra-intuitive. Au o gravitație atât de puternică încât absorb tot ceea ce se apropie de acestea (chiar și lumina). Partea cu adevărat uimitoare este că ele au capacitatea de a străluci puternic, în condițiile anumitor lungimi de undă, datorită emisiilor acestora.
Astronomii au au reușit să capteze emisii cu valori incredibile, de la o gaură neagră gigant, cu o masă echivalentă cu 55 de milioane de sori. Ea emite unde radio suficient de mari pentru a putea acoperi o porțiune impresionantă a cerului. Emisiile radio provin din gaura neagră aflată în inima galaxiei Centaurus A, situată la 12 milioane de ani lumină distanță de noi. Pe măsură ce gaura neagră consumă gaz, elimină material cosmic ce se deplasează cu viteze extrem de mari. Fenomenul dă naștere „bulelor radio”, care cresc exponențial și ajung în spațiu.
Cercetătorii se declară uimiți de noua descoperire. Gaura neagră „monstru” nu e ca toate celelalte
„Aceste unde radio provin din material care este aspirat în gaura neagră, din mijlocul galaxiei”, a explicat autorul studiului, dr. Benjamin McKinley, de la ICRAR, într-o declarație. „(n. r. gaura neagră) formează un disc în jurul său și, pe măsură ce materia se desfășoară în imediata apropiere, se formează jeturi puternice de fiecare parte a discului, ejectând cea mai mare parte a materialului înapoi în spațiu, la distanțe probabil mai mari de un milion de ani-lumină. Observațiile anterioare, referitoare la undele radio, nu au putut să stabilească dacă luminozitatea extremă a jeturilor din jurul galaxiei a fost distorsionată, dar noua noastră imagine oferă o perspectivă mai clară”, s-a mai declarat în comunicat.
Cercetătorii au ales să studieze particularitățile Centaurus A pentru că aceasta este că este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, ceea ce o face o țintă ideală pentru cercetare. „Putem învăța multe de la Centaurus A în special, doar pentru că este atât de aproape și o putem studia în detaliu”, a completat McKinley.