Abia acum știi ce mănânci, ”chimicalele”: aplicația românească pentru scanarea a milioane de produse
Când vine vorba de alimente, a devenit incredibil de complicat să știi ce mănânci sau ce bei. Eticheta spune doar o parte din poveste, iar multe particularități ”tehnice” sunt ascunse. O nouă aplicație îți face viața mai ușoară dacă vrei să duci un trai mai sănătos.
InfoCons sau Centrul Național de Consiliere și Informare în domeniul Protecției Consumatorului a publicat o aplicație de mobil complet gratuită care îți face viața semnificativ mai ușoară în momentul în care mergi la cumpărături. Aceasta este disponibilă pentru Android, iPhone sau Huawei, se instalează în câteva momente și, printre altele, te ajută să scanezi produsele din casă sau de pe raftul magazinelor. Acel cod de bare conține mult mai multe informații decât ai crede, iar aplicația InfoCons are în spate vreo două milioane de coduri.
Cum te ajută aplicația InfoCons să înțelegi ce mănânci
Aproape în fiecare săptămână, în România, noi produse sunt retrase de pe rafturile magazinelor din varii motive. Dacă nu ești atent la știri însă, sunt șanse mari să te trezești cu unele dintre el în coș. Noua aplicație InfoCons vine la pachet cu notificări pentru produsele alimentare problematice, include și numere de urgență de care ai nevoie pe teritoriul României, dar, mai ales, îți arată ce mănânci. Dacă ești curios de particularitățile programului și nu l-ai descărcat încă, mai jos voi extra o parte din comunicatul de presă de la lansare.
”Aplicația InfoCons, unică la nivel internațional, dezvoltată independent și transparent, îți pune la dispoziție:
- Acces la numerele de urgență la nivel național si județean – pot fi accesate direct din aplicație;
- Acces la alertele Europene cu privire la produsele agroalimentare, actualizate zilnic
- Scanarea codului de bare al etichetei unui produs și traducerea instantă a informațiilor de pe etichetă (peste 2 milioane produse în baza de date):
- Tipurile și numericul de E-uri (aditivi alimentari),
- Alergenii;
- Ingredientele;
- Cantitatea de zahăr;
- Cantitatea de sare;
- Caloriile;
- Distanța de alergare, mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat;
- Lista cu produsele salvate;”