09 nov. 2022 | 22:29

A fost descoperită cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet. Obiectul de 3 centimetri i-a fascinat pe cercetători

ULTIMA ORĂ
A fost descoperită cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet. Obiectul de 3 centimetri i-a fascinat pe cercetători

Este o frază scurtă care exprimă speranțele și neliniștile părinților moderni la fel de bine ca și canaanitul din epoca bronzului care era proprietarul pieptenelui de fildeș cu două muchii ascuțite pe care se găsește fraza.

Inscripția de pe obiectul scump spune: „Fie ca acest colț să dezrădăcineze păduchii din păr și din barbă” și se crede că este cel mai vechi text cunoscut scris în cel mai vechi alfabet.

„Inscripția este foarte umană”

Pieptenele, care a fost descoperit în Lachish, un oraș-stat canaanit din al doilea mileniu î.Hr. și al doilea cel mai important oraș din regatul lui Iuda, demonstrează că infestările cu păduchi au afectat oamenii timp de mii de ani și că până și cei mai bogați oameni au avut parte de ele.

„Inscripția este foarte umană”, a declarat profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a ajutat la conducerea săpăturilor din Lachish. „Aveți un pieptene și pe pieptene aveți o dorință de a distruge păduchii de pe păr și barbă. În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente și otrăvuri moderne. În trecut nu aveau așa ceva”.

Cea mai veche propozitie scrisa

Pieptenele, care măsoară 3,5 cm pe 2,5 cm, a fost descoperit în situl din centrul-sud al Israelului în 2017, dar gravurile de mică adâncime de pe suprafață au fost observate abia în decembrie anul trecut. Analiza marcajelor a confirmat că scrierea este alfabetul canaanit, cel mai vechi alfabet, care a fost inventat în urmă cu aproximativ 3.800 de ani.

Eforturile de a obține o vechime pentru pieptene prin datarea cu carbon s-au dovedit a fi zadarnice, dar cercetătorii cred că acesta a fost realizat în jurul anului 1700 î.Hr. Pieptenele este uzat și și-a pierdut dinții, dar cioturile rămase arată că odinioară purta șase dinți larg distanțați pentru îndepărtarea încurcăturilor de păr pe o parte și 14 dinți îngust distanțați pentru îndepărtarea păduchilor și a ouălor pe cealaltă parte.

O dovadă suplimentară a scopului pieptenelui a venit atunci când cercetătorii l-au examinat la microscop și au identificat membranele exterioare rezistente ale unor stadii de nimfă de păduchi de jumătate de milimetru.

„Este deosebit de fascinant”

Literele de pe pieptene silabisesc șapte cuvinte care formează prima propoziție complet descifrată într-un dialect canaanit, scrisă în alfabet canaanit, au declarat cercetătorii în Jerusalem Journal of Archaeology.

Pieptenele antice erau făcute din lemn, os și fildeș, dar acestea din urmă ar fi fost obiecte de lux scumpe, importate. Nu existau elefanți în Canaan la acea vreme.

Primele sisteme de scriere din lume au apărut în Mesopotamia și Egipt în jurul anului 3200 î.Hr. dar acestea nu erau alfabetice. Acestea se bazau pe sute de semne diferite pentru a reprezenta cuvinte sau silabe și, ca atare, aveau nevoie de ani de zile pentru a fi stăpânite, a declarat Christopher Rollston, profesor de limbi semitice nord-vestice la Universitatea George Washington din SUA.

Cel mai vechi alfabet a fost inventat în jurul anului 1800 î.Hr. de către vorbitori de limbă semitică care erau familiarizați cu sistemul de scriere egiptean, a declarat Rollston. Cunoscut sub numele de alfabetul canaanit sau alfabetul timpuriu, sistemul a fost folosit timp de sute de ani, în special în Levant, și a fost standardizat de fenicienii din Libanul antic. Acesta a continuat să devină baza pentru greaca veche, latina și majoritatea limbilor moderne din Europa de astăzi.

„Faptul că această inscripție se referă la viața obișnuită este deosebit de fascinant”, a declarat Rollston. „De-a lungul istoriei umane, păduchii au fost o problemă permanentă. Iar această inscripție dezvăluie frumos faptul că nici măcar cei bogați și faimoși din antichitate nu erau scutiți de astfel de probleme. Nu putem decât să sperăm că acest pieptene inscripționat a fost util pentru a face ceea ce spune că trebuia să facă – să dezrădăcineze unele dintre aceste insecte enervante”.