14 nov. 2022 | 19:27

Băncile și-au atins scopul: românii duc bani cu sacii să-i depună în depozite la termen

ACTUALITATE
Băncile și-au atins scopul: românii duc bani cu sacii să-i depună în depozite la termen

Se pare că ultimele majorări de dobânzi la depozite au determinat tot mai multe firme, dar și oameni simpli, să-și plaseze economiile în depozite bancare la termen.

Rata anuală a inflației în România este de aproape 16%, ceea ce înseamnă că banii noștri se devalorizează puternic, dacă nu îi investim în instrumente care să ne aducă randamente mari.

Unii români optează pentru investiții la bursă, alții investesc în afaceri, în timp ce persoanele care nu se pricep la astfel de activități aleg calea mai simplă, aceea a dobânzilor pe care băncile le practică pentru depozite.

Dacă plasezi banii în depozite la termen în lei, euro sau dolari, banca îți plătește o anumită dobândă periodică. Dobânzile diferă, bineînțeles, de la o instituție financiară la alta, dar cert este că asistăm în general la o creștere substanțială a dobânzilor pe care băncile le plătesc.

Efectele n-au întârziat să apară. Firmele și populația plasează din ce în ce mai mult banii în depozite, fie că vorbim despre cele constituite în dolari americani, euro sau chiar în moneda națională.

Cât câștigi, dacă îți depui banii în bancă și primești dobândă

Referitor la câștigul tău, situația variază de la monedă la monedă, dar și de la bancă la bancă. Cert este că te poți aștepta, în medie, la o dobândă de 7%.

„Se observă o migrare a banilor către depunerile la termen, mai ales în lei, în timp ce conturile în valută sunt utilizate ca protecție valutară – cu un câștig real în cazul celor, tot mai mulți, care au ales dolarul și francul elvețian.

Depozitele la termen ale populației au crescut cu 4,4% față de septembrie 2021 la 115,2 miliarde de lei și se află încă mult sub nivelul de vârf din martie 2021 de 124 de miliarde de lei.

Depozitele din conturile curente au scăzut pentru a opta lună la rând, dar sunt cu 5,3% peste nivelul din septembrie anul trecut la 171,2 miliarde de lei. În septembrie 2021, dinamica anuală era de 32%”, arată calculele Profit.ro pe baza datelor de la Banca Națională a României.