150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova au fost concediați sau arestați, la ordinele lui Putin

150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova au fost concediați sau arestați, la ordinele lui Putin

Aproximativ 150 de ofițeri ai Serviciului Secret din Moscova (FSB) au fost concediați sau arestați, potrivit canalului independent Nexta TV. Printre aceștia se numără generalul-colonel Serghei Beseda, șeful serviciului extern. Vladimir Putin, un fost agent KGB, a fost acuzat de serviciu secret printre cei care au furnizat Moscovei dezinformări despre realitatea de pe frontul ucrainean.

Putin a concediat 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova

Informațiile despre aceste mișcări au început să apară la începutul lunii martie, când jurnaliștii au raportat că președintele rus a „decapitat” departamentul de informații externe al Serviciului Federal de Securitate și i-a arestat acasă.

„Serghei Beseda, șeful serviciului și adjunctul său Bolukh, au fost puși în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, a declarat jurnalistul de investigație rus Andrei Soldatov.

Rapoartele serviciilor secrete occidentale spun că Putin era de așteptat să facă progrese mult mai rapide în invazia Ucrainei din 24 februarie.

„Oamenii nu i-au explicat clar președintelui Vladimir Putin realitatea situației”, a declarat o sursă din serviciul de informații francez pentru The Moscow Times, sub condiția anonimatului.

Sursa susține că serviciile ruse au făcut tot posibilul pentru a-l împiedica „Putin să primească prea multe vești proaste”.

După invadarea Ucrainei, Rusia a suferit pierderi în armată, sancțiunile occidentale i-au afectat economia, iar acum este rândul spionilor ruși să fie loviti puternic, scrie The Economistin un articol care arată de ce expulzările în masă a diplomaților din diferite capitale europene, atinse la un nivel fără precedent, sunt semnificative și au o încărcătură mai mult decât simbolică.

Scopul imediat al expulzărilor este de a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Oficialii de la FSB, serviciul de securitate al Rusiei și GRU, serviciul de informații militare, au jucat un rol cheie în planificarea și conducerea războiului. Dar, în același timp, scopul este de a împiedica activitatea de bază a serviciilor de informații ale Rusiei: furtul de secrete.

Numărul total de oficiali ruși deportați din America și Europa a crescut la peste 400 de la începutul războiului. capacitatea lor de a spiona, și de a submina, Europa, notează The Economist.

Citește și: