103 copii au fost uciși de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina. În fiecare secundă, un copil ucrainean devine refugiat

103 copii au fost uciși de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina. În fiecare secundă, un copil ucrainean devine refugiat

Din 24 februarie, zeci de copii au fost uciși în Ucraina. Mulți alții au fost răniți. Și peste 1,5 milioane de copii au fugit din țară. Punând altfel această ultimă statistică, în medie, în fiecare zi în Ucraina de la începutul războiului, peste 75.000 de copii au devenit refugiați. În fiecare zi. Acest ultim număr este deosebit de tulburător.

103 copii au fost uciși de la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina

În fiecare minut, 55 de copii au fugit din țara lor, iar un copil ucrainean a devenit refugiat aproape în fiecare secundă de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Această criză a refugiaților este în termeni de viteză și amploare, fără precedent de la al Doilea Război Mondial și nu dă semne de încetinire. La fel ca toți copiii alungați din case de război și conflicte, copiii ucraineni care sosesc în țările vecine sunt expuși unui risc semnificativ de separare a familiei, violență, exploatare sexuală și trafic.

Au nevoie disperată de siguranță, stabilitate și servicii de protecție a copilului, în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Cea mai sigură și mai rapidă cale de ieșire din această catastrofă, într-adevăr singura cale de ieșire din această catastrofă, este ca acest război să se termine cât mai rapid.

Până atunci, atacurile în zone civile și asupra infrastructurii civile trebuie să înceteze, trebuie să se oprească pentru că își revendică vieți, trebuie să se oprească pentru că îi forțează pe oameni să renunțe la serviciile de sănătate esențiale, în ciuda nevoilor catastrofale.

Trebuie să se oprească pentru că îi fac pe copii să lipsească de la școală, trebuie să se oprească pentru că milioane de copii rămân în zonele de conflict din Ucraina.

UNICEF continuă să aibă o echipă pe teren în Ucraina și să trimită provizii esențiale. În weekend, un alt convoi a sosit în Ucraina. De data aceasta 22 de camioane cu 168 de tone de provizii, inclusiv truse de moașă, truse chirurgicale, truse obstetricale, concentratoare de oxigen, cutii frigorifice, precum și pături și haine de iarnă, truse de apă, salubritate și igienă, truse de demnitate, truse de educație timpurie și truse pentru adolescenți.

Între timp, echipele mobile de protecție a copilului sunt extinse de la 9 la 47 pentru a extinde protecția și serviciile psihosociale pentru copii din Ucraina.

„Sprijinul nostru se întinde, desigur, peste granițe, către unii dintre acești 1,5 milioane de copii refugiați. Înființăm din ce în ce mai multe spații sigure Blue Dots, în parteneriat cu parteneri umanitari și autorități locale, pentru a oferi sprijin critic și servicii de protecție pentru copii și familii. Avem mesaje privind siguranța și copiii neînsoțiți de la chat bot din Ucraina către Facebook.

Am livrat produse de igienă centrelor pentru refugiați. Dar trebuie să fim clari: în ciuda eforturilor neobosite din partea bunicilor voluntare la guverne, a cercetașilor către agențiile ONU, atâta timp cât acest război va continua, situația pentru copiii Ucrainei se va înrăutăți”, relatează UNICEF.

Citește și: