Zece setări ascunse din Google Chrome pe care trebuie să le activezi
Există două panouri de setări în Google Chrome pentru desktop: unul care apare când apeși pe setări din meniul aplicației și unul care apare când introduci chrome://flags în bara de adrese și apeși enter.
Acestea sunt setări mai experimentale destinate utilizatorilor avansați, dar oricine le poate folosi. Vă permit să controlați aspectul browserului, să modificați performanța, să accelerați descărcarea și multe altele.
Pentru a le găsi pe cele care te interesează, utilizează caseta de căutare din partea de sus a listei de steaguri, apoi activați-le sau dezactivați-le folosind meniurile drop-down din partea dreaptă. Aici, avem câteva sugestii.
1. Modul întunecat
Când vine vorba de modul întunecat, Google Chrome va urma setările sistemului de operare care rulează: dacă Windows sau macOS este setat în configurația modului întunecat, atunci Chrome se va adapta în consecință.
Dacă preferi să utilizezi Chrome în modul întunecat tot timpul, găsești indicatorul #enable-force-dark și îl setezi ca activat. Fiecare site pe care îl vizitezi va afișa conținutul în modul întunecat.
2. Google Lens
Google Lens este un instrument de căutare vizuală: poate identifica repere, animale, vitrine și multe altele. Este disponibil în diferite locuri, inclusiv ca aplicație mobilă, iar cu semnalizarea corectă activată, poți profita de el și în Chrome.
Indicatorul pe care trebuie să-l pornești este #enable-lens-region-search. După ce termini, faci clic dreapta pe o parte goală a oricărei pagini web și alegi „caută imagini cu Google Lens”.
3. Vezi previzualizări rapide ale taburilor deschise
Activezi marcajul #tab-hover-card-images din listă și navigarea între un număr mare de file va deveni brusc mult mai ușoară.
Pe măsură ce treci cursorul peste taburi, nu numai că vei vedea titlul paginii web conținut în ea, dar vei vedea și o miniatură pop-up a conținutului pe care îl afișează.
4. Păstrează mai multe pagini web în cache
Găsești marcajul #back-forward-cache, îl setezi ca activat, iar Chrome va păstra mai multe pagini în cache-ul local de pe computer, pe măsură ce utilizezi butoanele înainte și înapoi din browser.
Acest lucru îmbunătățește viteza de navigare pe conexiuni la internet mai lente sau mai puțin stabile, deoarece paginile nu vor trebui să fie încărcate de fiecare dată.
5. Înghețarea taburilor
Chrome acceptă acum gruparea taburilor, pentru a te ajuta să le gestionezi mai bine. Când ascunzi un grup de taburi sub antetul grupului pentru a îți ordona bara de taburi, aceasta se numește restrângerea unui grup de taburi.
Când este activat, indicatorul #tab-groups-collapse-freezing va îngheța taburile dintr-un grup atunci când le restrângi. Aceasta înseamnă că vor fi într-o stare de hibernare și nu vor ocupa resurse de sistem până când nu le deschizi din nou.
6. Parole
Există un manager de parole încorporat chiar în Google Chrome, pe care îl poți găsi făcând clic pe cele trei puncte din colțul din dreapta sus, apoi alegând setări, completare automată și parole.
Faci clic pe cele trei puncte din dreapta, chiar deasupra listei de parole și vei găsi o opțiune pentru a îți exporta parolele – dacă dorești să imporți parole în Chrome, activează marcajul #password-import.
7. Accelerează descărcările
Descărcarea paralelă este cazul în care o aplicație solicită o descărcare de mai multe ori, ceea ce ar trebui să accelereze timpii de transfer în multe cazuri. Dacă nu te deranjează lățimea de bandă suplimentară pe care o poate ocupa, poți activa funcția găsind indicatorul #enable-parallel-downloading și comutându-l la activat.
8. Modul Reader
Semnalul #enable-reader-mode va activa modul de citire ascuns al Chrome — un aspect de pagină redus, ușor de văzut, care decupează reclamele și o mulțime din mobilierul de pagină pentru a lăsa doar textul și imaginile articolului la care te uiți.
Când acest steag este activ și te afli pe o pagină care poate fi convertită în modul Cititor, vei vedea o pictogramă de carte în partea dreaptă a barei de adrese. Clic pe acesta pentru a activa sau dezactiva experiența de lectură mai simplă.
9. Datele video
Dacă ești pe o conexiune la internet instabilă sau departe de casă conectat la conexiunea de date de pe telefon, poate dorești să minimizezi cantitatea de date pe care o utilizează Chrome.
Activezi marcajul Chrome #enable-lite-video și browserul va solicita versiuni cu rezoluție scăzută ale videoclipurilor de pe site-urile pe care le vizitezi. Vei pierde din claritate vizuală pe parcurs, dar vei folosi și mult mai puține date.
10. Completarea rapidă a formularelor
Pentru a economisi timp atunci când completezi formulare și efectuezi plăți pe web, Chrome va păstra informații precum adresele și detaliile cardului de credit stocate pentru tine, dacă vrei. În mod implicit, acesta va sugera detalii pe măsură ce te deplasezi printr-un formular și îți oferă opțiunea de a selecta sugestii pe măsură ce avansezi.
Dar dacă activezi indicatorul #show-autofill-type-predictions, atunci aceste sugestii vor fi introduse automat, fără a fi nevoie de tastare.