26 aug. 2021 | 11:15

YouTube a șters 1 milion de videoclipuri: problema importantă pe care a rezolvat-o

ACTUALITATE
YouTube a șters 1 milion de videoclipuri: problema importantă pe care a rezolvat-o

Începând cu luna februarie 2020, YouTube a eliminat 1 milion de videoclipuri. Dezinformarea a fost argumentul principal pentru care s-a recurs la acest gest. Compania a eliminat, de asemenea, și alte videoclipuri care încălcau politica lor.

Se pare că, acele videoclipuri conțineau materiale cu privire la COVID-19. Ele au fost considerate ca fiind o sursă de dezinformare periculoasă.

Neal Mahon, directorul de produse de la YouTube a împărtășit statisticile într-o postare pe blog. El descrie modul în care compania abordează acest lucru pe platforma sa. ”Dezinformarea s-a mutat din zona marginală spre cea principală”, a spus el.

”Acestea au depășit zona mărginașă a teoriei conspiraționale, ea se întinde acum în toate zonele societății, uneori spărgând comunități cu o viteză fulgerătoare”, adaugă Neal Mahon.

De asemenea, executivul de la YouTube susține că ”acest conținut dăunător” reprezintă doar un procent mic din tot conținutul platformei. El a mai adăugat că în fiecare trimestru elimină aproape 10 milioane de videoclipuri. Mahon argumentează că ”dintre ele, majoritatea nu ating nici măcar 10 vizualizări”.

Conținutul rău reprezintă doar un mic procent din miliardele de videoclipuri de pe YouTube – aproximativ 16%-18% din totalul vizionărilor se dovedesc a fi videoclipuri cu conținut care încalcă politicile noastre”, a declarat Mahon.

Facebook și YouTube au aceeași părere în ceea ce privește conținutul dăunător de pe platforme

Facebook are aceeași opinie cu privire la această problemă. Recent, a susținut același lucru în legătură cu conținutul de pe platforma sa. Rețeaua socială a publicat săptămâna trecută un raport cu privire la acest lucru. Ea susținea că cele mai populare postări sunt cele cu meme-uri și alte tipuri de conținut non-politic.

Privitor la tematica COVID -19 și dezinformarea vaccinului, platforma susține că subiectul nu este reprezentativ pentru tipul de conținut pe care îl văd majoritatea utilizatorilor. Atât Facebook, cât și YouTube, au fost supuse unui control în ceea ce privește politicile lor legate de dezinformarea sănătății în timpul pandemiei.

Ambele platforme au peste un miliard de utilizatori. Asta înseamnă că și o mică parte de conținut poate avea un impact de anvergură. Ele au refuzat să dezvăluie detalii despre modul în care se răspândesc subiectele privind vaccinarea. De asemenea, nu dau detalii în ceea ce privește dezinformarea în legătură cu sănătatea și câți utilizatori se confruntă cu acest lucru.

Mahon a mai spus că eliminarea conținutului nepotrivit este doar un aspect al abordării companiei. YouTube mai lucrează și la ”obținerea informațiilor din surse de încredere și reducerea răspândirii videoclipurilor cu conținut nepotrivit”.