Worldcoin, poate cea mai ciudată criptomonedă va ajunge la toată planeta: îți vrea irisul la schimb

Worldcoin, poate cea mai ciudată criptomonedă va ajunge la toată planeta: îți vrea irisul la schimb

Când vine vorba de criptomonede, premisa din spatele fiecareia variază destul de mult. Un lucru este însă sigur, creatorii speră la un nou Bitcoin, deși nu este nici pe departe atât de simplu. Poate cea mai ciudată premisă se află în spatele worldcoin.

Mai multe entități speră la o adoptare la scară largă a criptomonedelor. Unii creatori fac pași mai mari în această direcție, alții, mai mici. Cea mai interesantă idee a fost detaliată de curând de Markets Insider și gravitează în jurul worldcoin. Echipa din spatele acestei monede speră să scaneze irisul a un miliard de oameni până în 2023 și, în același timp, să-și distribuie criptomoneda în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Worldcoin, pentru toată lumea

Fiecare persoană care se înscrie în programul worldcoin și acceptă să-i fie scanată retina, va primi o criptomonedă la schimb. Până la această oră, aproximativ 100.000 de persoane din întreaga lume au acceptat mecanismul. Scanarea efectivă a irisului se realizează cu un dispozitiv intitulat The Orb, în timp ce criptomoneda efectivă urmează să fie lansată în 2022.

După cum se poate vedea și în imaginea de mai sus, The Orb are dimensiunea unei mingi de baschetbal de culoare argintie. Funcționează prin fotografierea ochiului unei persoane pentru a verifica dacă respectivul sau respectiva sunt oameni adevărați și, mai important decât atât, dacă s-au mai înscris în prealabil în program.

Deși premisa pare un pic ciudată, a strâns deja finanțări importante, de aproximativ 25 de milioane de dolari. Evaluarea este de un miliard de dolari. Printre investitori se numără și Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn. „Încercăm să ajungem la o adoptare foarte, foarte rapidă a crypto și avem un răspuns foarte clar cu privire la cum să ajungem acolo”, a declarat Alex Blania, unul dintre cofondatorii monedei digitale, pentru Insider.

În ceea ce privește disponibilitatea unităților de scanare, The Orb există momentan în doar 30 de exemplare, pe 4 continente. Imediat după scanarea retinei, persoana înscrisă în program va primi un cod unic pe care îl poate folosi pentru revendicarea tokenurilor digitale gratuite. Criptomonedele vor fi disponibile într-un portofel virtual generat tot de Orb. Echipa intenționează să accelereze producția pentru a distribui peste 4.000 de astfel de dispozitive pe lună sau 50.000 pe an.

Creatorii criptomonedei worldcoin insistă că imaginea irisului nu va fi folosit în vreun scop malițios. Imediat după scanare, se va transforma într-un cod numeric și verifică unicitatea lui, dacă mai există sau nu în sistem. „Nu este un schimb. Doar verifici că nu te-ai înscris înainte ceea ce este un lucru foarte diferit. Nu vrem să îți știm numele. Nu vrem să îți vedem pașaportul”, spune Blania.

Citește și: