20 oct. 2021 | 20:11

Vremuri grele pentru români. Toți trebuie să știe cum să aleagă o centrală termică de apartament sau o alternativă potrivită

Ghidul cumpărătorului
Vremuri grele pentru români. Toți trebuie să știe cum să aleagă o centrală termică de apartament sau o alternativă potrivită

Mulți români au parte de vremuri grele în această perioadă din cauza încălzirii și a prețurilor la facturi care au explodat. Află care sunt cele mai bune soluții atunci când vine vorba despre încălzirea căminului tău.

Metode alternative pentru români de a trece peste aceste vremuri grele

Casele sunt construite în așa fel încât să aibă parte de un sistem de încălzire optim, însă avansul tehnologiei vine cu noi posibilități în ceea ce privește încălzirea căminului tău. Acestea diferă în funcție de suprafața locuinței dar și de tehnologia implementată. Atunci când vine vorba despre alegerea metodei de încălzire, recomandat este ca înainte să ai grijă ca pereții exteriori să fie izolați. În acest fel, vei ajuta ca aerul cald să fie menținut pentru o perioadă mai lungă de timp.

În același timp, ar trebui să ai în vedere și aspecte precum resursele naturale de care dispui, suprafața locuinței și costurile cu privire la întreținerea sistemului de încălzire. În prezent, piața oferă nenumărate sisteme de încălzire ale caselor, iar acestea se împart în două mari catergorii: metodele convenționale și metodele ecologice.

Metodele convenționale de încălzire a casei

Centrala termică pe gaz utilizează gaze naturale în procesul său de ardere pentru a încălzi apa din calorifere și apa de la robinete. Din nefericire pentru mulți români, în ultima perioadă, prețul gazelor naturale au explodat, însă în continuare, acest tip de centrală este una dintre cele mai utilizate metode de încălzire a locuinței.

Centrala termică pe lemne este cea mai ieftină modalitate de încălzire pentru cei aflați în zonele rurale. Costurile de întreținere ale acesteia sunt aproape inexistente, însă funcționearea corectă a acesteia implică o supraveghere atentă și constantă. Totodată, trebuie să ai în vedere faptul că un sistem de reglare al tirajului de aer trebuie implementat.

Centrala termică electrică utilizează curent electric în totalitate pentru a încălzi apa de la robinete și apa din calorifere. Este o modalitate optimă de încălzire însă aceasta nu este destinată spațiilor mari și nici familiilor care consumă multă apă caldă. Montarea acesteia este mai facilă și mai ieftină în comparație cu cea pe gaz, însă utilizarea energiei electrice este mai costisitoare față de gazul natural.

Încălzirea prin pardoseală poate reprezenta o metodă foarte bună de încălzire, cu precădere pentru cei care dețin o locuință la parterul unei case sau al unui bloc. La baza acesteia stă un mecanism prin care căldura este trimisă de jos în sus cu ajutorul unor cabluri, astfel că vei pute renunța cu ușurință la caloriferele clasice.

Cea mai bună metodă de încălzire a unei case. Variantele ecologice

Pompe de căldură ecologice sunt de mai multe categorii, iar ele sunt în funcție de resurse pe care le utilizează. Aceste dispozitive acumulează energia din sol, aer sau apă și o transformă apoi în căldură. Modalitatea de operare este pe baza energiei furnizate de apa din pământ sau din apa care provine din lacurile apropiate. Acest sistem este unul ecologic, iar experții în domeniu consideră că reprezintă viitorul încălzirii. Dezavantajul constă în prețul acestora, însă tot reprezintă o modalitate pentru români de a trece peste aceste vremuri grele.

Centralele ecologice pe peleți utilizează resturile forestiere care sunt compactate și arată ca niște cărămizi din rumeguș presat. Acest tip de centrală reprezintă o foarte bună soluție de încălzire a casei dar și a apei din robinete. Sistemul funcționează destul de similar ca și cel din cazul unei centrale termice pe gaz, doar că aceasta arde peleți din rumeguș.

Panourile solare sunt dispozitivele care ajută particulele de lumină să îndepărteze electronii din atomi. În urma acestui proces, rezultă un dlux de electricitate, astfel că lumina solară este transformată în energie termică. Panourile sunt compuse din unități mai mici care sunt denumite celule fotovoltaice. Această modalitate de încălzire nu numai că este una ecologică dar, pe termen lung te ajută să economisești sume impresionante de bani.

Panourile fotovoltaice sunt capabile să transforme energia solară în energie electrică, iar cea din urmă poate fi utilizată pentru a încălzi locuința ta. În comparație cu panourile solare, costul de instalare al panourilor fotovoltaice este mai mic însă destul de ridicat. Chiar și așa, reprezintă o soluție rentabilă, iar în timp, costul este amortizat.

Panourile radiante cu infraroșu se cuplează la rețeaua de energie electică deja existentă și funcționează în baza radiațiilor, realizând în acest fel încălzirea locuinței. În acest fel, undele electromagnetice car provin de la soare, mișcă moleculele care eliberează energie sub formă de căldură. Acest sistem reprezintă unul dintre cele mai bune pentru încălzirea casei, iar costurile sunt mult mai mici în comparație cu instalarea și achizția unei centrale termice.

Înainte de a te decide asupra unui produs, recomandat este să te documentezi temeinic despre fiecare în parte, astfel că va trebui să ții cont de mai mulți factori precum buget, cost de mentenanță sau suprafața locuinței. Totodată poți cere și părerea unui specialist, astfel că vei putea lua o decizie cât mai fermă.