20 dec. 2021 | 07:30

Vouchere de vacanță nu mai sunt doar pentru angajații la stat, ci și la privat: cum se calculează, cine le primește

ACTUALITATE
Vouchere de vacanță nu mai sunt doar pentru angajații la stat, ci și la privat: cum se calculează, cine le primește

De mulți ani, angajații la stat din România se bucură de vouchere de vacanță. Tichetele bugetarilor pot fi utilizate într-o varietate foarte mare de experiențe turistice, iar în 2022 vor putea fi accesate și de către persoanele angajate la privat.

Voucherele de vacanță nu vor mai fi sinonime cu bugetarii în 2022. Acestea vor fi disponibile și pentru angajații din sectorul privat. Ca sumă, vor putea ajunge, în funcție de angajator, până la 13.800 lei. Suma a fost calculată ca fiind echivalentul a șase salarii minime brute. Un comunicat pe marginea acestui subiect a fost remis de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Voucherele de vacanță, atât la stat, cât și la privat

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.

În cazul în care ești administrator de firmă și te gândești să-ți stimulezi angajați cu aceste vouchere, merită să ai în vedere câteva beneficii sau avantaje. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului garantează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. În plus, în cazul sumelor cu pricina, angajatul este scutit de plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Dacă întregul concept îți este străin, merită să ai în vedere că voucherele de vacanță pot fi folosite pentru achiziționarea serviciilor de cazare, dar și pachete turistice cu cazare și masă, transport sau tratament balnear.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele