Vești de ultim moment despre salariile angajaților din România. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu sporurile bugetarilor

Vești de ultim moment despre salariile angajaților din România. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu sporurile bugetarilor
Noi vești despre salariile bugetarilor

Noi vești despre salariile angajaților din România. Ce trebuie să știe aceștia? Bugetarii se pregătesc pentru o schimbare de la 1 ianuarie în dreptul sporurilor lor. Iată detalii despre ce prevede ordonanța ‘trenuleț’!

Salariile bugetarilor suferă schimbări

Executivul urmează să pună în cursul zilei de miercuri în dezbatere publică ordonanța de urgență ‘trenuleț’. Concret, aceasta prevede mai multe măsuri pentru anul 2022, arată digi24.ro.

Printre acestea se numără și înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, înghețarea punctului de amendă, a sporurilor bugetarilor și a pensiilor speciale. Pensiile speciale ale primarilor se amână astfel cu un an.

Mai mult decât atât, ordonanța prevede majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor și militarilor. Actul normativ urmează să fie adoptat de Guvern în cursul zilei de vineri.

Măsuri principale cuprinse în noua Odonanță:

 • Nu cresc impozitele și taxele locale;
 • Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.
 • Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.
 • Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și
 • profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
 • Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari
 • TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).
 • TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.
 • Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.
 • Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.
 • Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.
 • Se îngheață punctul de amendă la valoarea de 145 de lei.

Propunerile autorităților

 • – dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar –

Programul de Guvernare și-a asumat o serie de obiective și din punct de vedere al salarizării. Printre acestea se numără și obiectivul modernizării salarizării din sectorul public pentru care s-a demarat o evaluare amplă a criteriilor care stau la baza salarizării. Mai multe criterii au fost evaluate, în mod obiectiv, fiind necesare corelări între muncă și nivelul de salarizare din sistemul public.

Se vor desfăşura următoarele acţiuni specifice:
(1) Realizarea unei evaluări globale a impactului legislaţiei privind salarizarea din sectorul bugetar;
(2) Valorificarea rezultatelor evaluării în scopul îmbunătăţirii serviciilor publice.

Urmăriți Playtech.ro și pe